Muž strávil 60 dní na ulici. Přibral 5 kilo a peníze bezdomovci už prý nikdy nedá

19. června 2019·Články·Barbora Pisingerová

Zdroj: Instagram / ed_stafford

Britský dobrodruh Ed Stafford (44) už zažil mnohé, rozhodl se proto podstoupit i drsnou výzvu života na ulici. Po celých 60 dní se pohyboval mezi bezdomovci a zjišťoval, jak se lidé do složité situace dostávají a jak v ní přežívají. Na konci však přišel s překvapivým zjištěním - o jídlo ani o peníze prý ve velkých městech nouze rozhodně nebývá.

Ed Stafford si ve svém životě zkoušel přežít v nejrůznějších nepříznivých podmínkách. 60 dní například strávil bez oblečení, nástrojů i zásob vody nebo jídla na opuštěném ostrově a jako jediný člověk pěšky prošel celou délku řeky Amazonky, která činí více než 6400 kilometrů.

Když ho proto britská televize Channel 4 oslovila, zda by nechtěl prožít dva měsíce na ulici mezi bezdomovci, rozhodl se přijmout i tuhle výzvu. Podle svých slov čekal, že projekt zboří řadu stereotypů o lidech bez domova a byl připravený zjistit, jak to na ulicích skutečně chodí.

Během šedesáti dní se Ed pohyboval na ulicích  Londýna, Manchesteru a Glasgow ve Velké Británii. K překvapení všech však muž rozhodně hlady netrpěl. Za jediný večer si byl prý v Londýně schopen vydělat 100 až 200 liber, tedy v přepočtu 2850 až 5700 českých korun, což je více, než si běžný člověk vydělá za den v práci.

Ve městě navíc běžela řada projektů, které nabízely jídlo zdarma potřebným, a nebyl proto problém zajít si někam na teplé jídlo. Mnohé obchody s rychlým občerstvením nabízely večer zbylé hamburgery a další produkty právě bezdomovcům, kteří si tak mohli pochutnat po libosti.

Podobná situace panovala i v Glasgow. Na 26 dobrovolníků nabízejících jídlo tam připadali jen dva muži bez domova, kteří si dokonce stěžovali, že jsou překrmení. Navzdory počátečnímu strachu z hladu tak Ed nakonec přibral 5 kilogramů a testy prokázaly, že kdyby pokračoval v podobné životasprávě, bylo by ohroženo jeho srdce.

Jednou Ed vyzkoušel i potraviny z kontejneru. Našel v něm prý docela dobrý salát, ale později mu chuť k jídlu zkazila použitá žvýkačka, kterou v něm našel.

Co bylo nejvíce nepříjemné byla podle dobrodruha špína. Muž se musel umývat vodou z toaletních mís, protože uzavřená kabinka záchodů byla často jediné místo, kde se mohl vysvléknout a trochu omýt své svědící, špinavé tělo.

“Když se na to díváte z pozitivní stránky – navzdory tomu, že mi mnoho lidí říkalo, že si připadají jako společenství ‘duchů’ žijící na ulici, neviditelné pro kolemjdoucí – krásným paradoxem bylo, že lidé bez domova jsou propojení sdílenou zkušeností. Zdá se, že v Londýně jsou jedinou skupinou ve společnosti, která se dívá jeden druhému do očí a zdraví se na ulicích,” napsal o svém zážitku Ed později na Instagram.

Články - další články

Doporučujeme