Reverzní dieta: Má smysl nebo je to jen ztráta času

18. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

(Foto: Shutterstock.com)

Určitě každý z vás vyzkoušel různé návody na hubnutí. A slyšeli jste už někdy o reverzní, neboli obrácené dietě. Ta se od ostatních liší navýšením denního energetického příjmu. Obvykle se zařazuje okamžitě potom, co se dostanete na svou vysněnou váhu. Má totiž za cíl, udržet výsledek hubnutí.

Místo aby jste se po hubnutí vrátili ke stravovacímu schématu před dietou, nasadíte zmíněnou reverzní dietu. Postupně navyšujete příjem kalorií na 50-100 kalorií týdně po dobu čtyř až deset týdnů. Lidé, kteří tento postup využívají tvrdí, že se vám zrychlí metabolismus, normalizují hormony hladu a sníží riziko nekontrolovaného přejídání nebo opětovného navýšení hmotnosti.

Různé studie se ale přiklánějí spíše k negativním dopadům tohoto způsobu hubnutí. To může mít negativní dopad na rychlost metabolismu a hormonální rovnováhu. Někteří odborníci ji požadují za zbytečnou. Nízkokalorická strava totiž může vyvolat fyzické a emocionální vedlejší účinky, nedostatek živin, podrážděnost, náladovost, depresi a únavu.

Hlavním důvodem, proč není nutné reverzní dietu zařazovat, je to, že je třeba se vyvarovat přísné nízkokalorické stravě. Právě počítáni kalorií je pro některé ve výsledku zdlouhavé a hodně stresující. Sice tedy hubnete, ale vy a vaše tělo se cítíte nespokojeně. Proto stačí jíst normálně, nepřejídat se a hlavně se hýbat.

Jak zhubnout bez přísné diety

Hubnout bez diety jde. Je to sice poměrně zdlouhavé, ale efekt je dlouhodobý. Dobré je se zaměřit hlavně na kvalitu jídla, jeho rovnováhu a správné načasování a hlavně řešit emocionální stravování, reagovat a vyhnout se stavům hladu, plnosti. Dobré je si dát k snídani ovesné vločky s bobulovitým ovocem a ořechy, to má podle nutričních terapeutů na hubnutí pozitivní vliv.

Podle serveru Health.com bylo prokázané, že průmyslově zpracované potraviny ovlivňují střevní bakterie, které mají vliv na kontrolu hmotnosti. Právě to je jeden z důvodů, proč pouhá konzumace většího množství zeleniny, vlákniny a dobrého načasování může vést ke ztrátě hmotnosti bez stresu.

Články - další články

Doporučujeme