Netradiční atmosféra v ulicích Prahy: Umělci oživili výlohy barů a na chvíli se přiblížili divákům

22. ledna 2021·Zábava·Lenka Skrzeczkova

Akce Cirk La Putyka – Oživujeme výlohy
(Foto: Instagram honzahandrejch)

Umělcům chybí vystupování a hlavně publikum, naopak majitelům barů a restaurací zase zákazníci. Proto se rozhodli navzájem podpořit v rámci projektu Oživujeme výlohy, který vymyslel český divadelní soubor Cirk La Putyka. Různorodí umělci se tak na chvíli divákům, ve čtvrtek večer, přiblížili.  Herci, zpěváci, muzikanti a akrobaté obsadili pražské výlohy a vystupovali pro veřejnost za sklem. Vytvořili tak zcela netradiční atmosféru v ulicích Prahy.

“Kultura a zavřené obchody, obchody a zavřená kultura. Je nás hodně. Jsme v dost podobné situaci. Ale rozhodli jsme se, že spojíme síly, že to nevzdáme, i když k tomu spousta z nás nemá daleko. Chceme se navzájem podpořit. Chceme společně ukázat, že potřebujeme pomoc,” uvedl pro server Novinky principál souboru Cirk La Putyka Rosťa Novák.

Kolemjdoucí tak mohli u sedmi pražských podniků vidět netradiční vystoupení. Mimo to mohli nákupem občerstvení přes okénko podpořit daný podnik nebo vystupující umělce ocenit dobrovolným příspěvkem.

K vidění byla například herečka Erika Stárková, Andrej Rády, Zbyněk Šporc, Kateřina Jáglová, Martin Kadrnožka, Jakub Slovák a další.

 

Umělci reagují na současnou situaci

Oživovat výlohy mají umělci v plánu i v dalších týdnech. “Dáváme si cíle nejen lidi bavit, ale budeme v dalších týdnech ve vitrínách reagovat na současnou situaci, na věci, které se nás týkají… ta informovanost je důležitá. Myslím, že by to kultura měla dělat mnohem aktivněji,” uvedl pro Novinky Novák.

 

 

V podstatě se může zapojit kdokoli. “Pokud jste umělec , herec, zpěvák, tanečník, básník, podpořte svůj oblíbený obchod, bar, restauraci tím, že obsadíte jejich výlohu a nabídnete zákazníkům kus svého umění. Jste-li majitel výlohy podniků, který se snaží tuto dobu přečkat aktivně, poskytněte svojí výlohu či vitrínu umělcům,” vyzval na závěr principál.

Soubor Cirk La Putyka plánuje i další akce, jako oživení obecních rozhlasů pro šířené kultury,  spolupráci se školami nebo křest knihy.

 

Zábava - další články

Doporučujeme