Stíny v mlze: Takto na natáčení vzpomínají Špalková a Vyorálek

9. února 2022·Zábava·Lenka Skrzeczkova

Stíny v mlze. (Foto: se souhlasem Česká teleize)

Kriminální seriál Stíny v mlze se v pondělí opět stal nejsledovanějším pořadem. K televizním obrazovkám usedlo 1, 55 milionů diváků. Hlavními hrdiny jsou kapitánka Magda Malá, kterou hraje Petra Špalková a vyšetřovatel Martin Černý alias Jiří Vyorálek. O natáčení, rolích a dojmech se rozpovídali v rozhovoru pro Českou televizi.

Petra Špalková má obecně kriminálky ráda, velkou roli pro ni ale ve výsledku hraje samotný příběh. “Ráda se na ně dívám, žánr pro mě není určující. Když má hloubku, přesah, téma a jistý odpich, metaforu… a režii… a herecké výkony… tak to si s radostí smlsnu,” popisuje herečka v rozhovoru pro Českou televizi.

S kapitánkou Malou ji spojuje houževnatost a cílevědomost. “Při práci mi tyto vlastnosti dost pomáhají. A i v osobním životě se často hodí,” říká. Nejvíce jí na projektu lákalo, že bude spolupracovat s režisérem Radimem Špačkem, který má na svém kontě například seriál Život a doba soudce A. K. nebo Svět pod hlavou. “Točila jsem s ním asi před 15 lety, a doufala jsem, že by to mohla být dobrá a inspirativní práce,” dodala herečka.

V kriminálním seriálu hraje i její šestiletá dcera Andělka. Na place to tak občas bylo pro herečku velmi náročné, ale přesto si to společně užívaly. “Ostravská pordukce i všichni ze štábu dělali vše pro to, abychom to mohly zvládnout co nejelegantněji a bez nervů. Byla tam spousta momentů, které byly náročné a vysilující,” vzpomíná na natáčení Špalková. Andělka si výborně sedla se seriálovým tatínkem, kterého hraje Jarda Plesl. “Byli si blízcí humorem a jistou poťouchlostí, byli jak dva spiklenci,” dodala.

Martin Černý si vždycky snaží zachovat svou čest

Vyšetřovatel Černý je chlapík, který si s sebou nese svou minulost. Snaží se s ní bojovat, ne vždycky podle pravidel, ale čest je u něj velice důležitá. Není však jen policista, ale i otec dospívajícího syna. “Mou snahou bylo vytvořit postavu, která toto všechno pojme a propojí,” popsal pro Českou televizi herec Jiří Vyorálek. Oba herci museli projít výcvikem. “Přiznávám, že Petra Špalková je lepší střelec než já, což jsme velmi rychle zjistili na střelnici,” řekl se smíchem a dodal, že nejvíce času jim zabralo chození se zbraní a zacházení s ní, protože chtěli, aby to bylo co nejvěrnější.

Po účinkování v seriálu má k práci kriminalistů a policistů Vyorálek obrovský respekt. “Pocítil jsem jen zkraje tíhu, jakou ti lidé nesou. Sám vůbec nevím, jak bych v akci reagoval. Snad to ale dokážu zahrát,” dodal v rozhovoru s tím, že velký podíl na tom má i skvělý tým kolem, protože pak je možné překonat cokoli.

Příští pondělí se diváci mohou opět těšit na další díl, který ponese název Dublér. V restauraci na záchodě se jeden z hostů předávkuje pervitinem. Jeho přítelkyně a kamarád jsou z jeho náhlého skonu v šoku. Při rozboru zbytku drogy se zjistí, že látka obsahovala značné množství sloučeniny adrenalinu a kyseliny vinné, která se v lékařské praxi používá jako stimulant při zástavě srdce. Ve velké dávce ale může způsobit smrt. Je tak jasné, že se jednalo o vraždu. Na to, kdo za ní stojí, budou muset opět přijít vyšetřovatelé Malá a Černý.

Zábava - další články

Doporučujeme