Ženě (44) záhadně zmizela z těla kost! Mohla za to vzácná diagnóza

1. května 2018·Zábava·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Případ čtyřiačtyřicetileté ženy z Edingurghu ve Skotsku ohromil lékaře. Žena si déle než rok stěžovala na bolesti ramenní kosti. Nejprve se zdálo, že se jedná o rakovinu, další vyšetření ale tuto teorii vyloučila. Nakonec všechny naprosto šokovalo, když se zjistilo, že se ženě doslova rozplynula pažní kost! Postihla ji totiž vzácná Gorghamova-Stoutova choroba.

Případ nejmenované skotské ženy je jako z nějakého hodně šíleného filmu. Dlouhodobě ji trápily bolesti v oblasti nadloktí až ramene jedné paže. Vyhledala proto lékařskou pomoc, aby zjistila, co se s tělem děje a jak se bolesti zbavit. Doktor se rozhodl provést rentgenové vyšetření a prvotní nález pro ženu nevypadal vůbec dobře. Rentgen totiž odhalil cosi, co se lékařům jevilo jako nádorová léze v ramenní kosti.

Když ovšem odborníci chtěli provést biopsii, aby se nález potvrdil, zůstali jen zaraženě koukat na výsledky. Tato diagnostická metoda rakovinu zcela vyloučila! Lékařům nezbývalo, než pokračovat s nejrůznějšími vyšetřeními a zkoumat další a další teorie o záhadném případu jejich pacientky.

Uběhl zhruba rok a půl, stav pacientky se zhoršoval a diagnóza stále nebyla odhalena. Až náhle jedno vyšetření odhalilo zcela šílenou věc – pažní kost, neboli humerus, záhadně zmizela!

Zatímco laik by si po podobném zjištění zřejmě myslel, že přišel o rozum, lékařům tato skutečnost paradoxně velmi pomohla. Nyní totiž věděli, že se s nejvyšší pravděpodobností jedná o vzácnou Gorghamovu-Stoutovu chorobu, které se někdy přezdívá syndrom mizení kostí.

Kost pažní neboli humerus. Zdroj: Shutterstock

Jedná se o vážný úbytek kostní tkáně, tzv. osteolýzu. Buňky lymfatických cév se nepřirozeně přemnoží a postupně ničí kostní tkáň. Ta nakonec prořídne tak výrazně, až se zcela absorbuje do krevního oběhu a tělo ji vstřebá do dalších tání. Ranné symptomy jsou podobné osteoporóze, proto je nemoc často zprvu chybně diagnostikována.

Co nemoc způsobuje se zatím přesně neví. Podle některých teorií ji může rozvinout nějaké trauma na těle. Nejčastěji postihuje končetiny, klíční kosti, čelist nebo pánev. Může ale napadnout i páteř, hrudní koš nebo lebku a v takových případech může způsobit trvalé ochrnutí nebo smrt.

První zdokumentovaný případ této nemoci diagnostikovali lékaři v roce 1838, kdy podobně jako této ženě ze Skotska mladému chlapci záhadně zmizela jeho pažní kost. V některých případech nemoc zmizí stejně podivně, jako se objeví.

Skotskou pacientku teď čeká náročná léčba. Zbytky napadené kosti musí být chirurgicky odstraněny a pak ji má čekat ozařování. Bude muset také pravidelně užívat bisfosfonáty, které se vážou na povrch poškozených kostí a zabraňují jejich dalšímu řídnutí.

 

Zábava - další články

Doporučujeme