Záplavy v Súdánu ohrožují pyramidy staré více než dvě tisíciletí

9. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Záplavy v Súdánu ohrožují pyramidy staré více než dvě tisíciletí.
(Foto: Shutterstock)

Nebývalé záplavy v Súdánu na řece Nilu ohrožují dvě nejvýznamnější archeologická naleziště v zemi - Meroe, bývalé hlavní město starověké dynastie Kuš, a Nuri se starobylými královskými pyramidami. Sdělil to agentuře Reuters ředitel súdánského úřadu pro historické památky a muzea. Podle súdánského ministerstva vnitra si letošní záplavy vyžádaly životy 102 lidí a poničily desítky tisíc domovů, píše sever BBC.

Meroe, ležící asi 200 kilometrů od súdánské metropole Chartúmu, v minulosti bývalo hlavním městem dynastie Kuš, která vládla od raného 6. století před naším letopočtem na rozsáhlém území. Právě zde se záchranné týmy od pondělí snaží zabezpečit královské lázně, které každoročně naplní voda z rozvodněného Nilu. V letošním roce ale dosáhla hladina vody bezprecedentní výšky ohrožující památku.

Na území dnešního Súdánu byli ve starověku členové královských dynastií stejně jako v Egyptě pohřbíváni v pyramidových hrobkách, které dnes představují historickou památku nevyčíslitelné ceny. V Nuri, které se nachází asi 350 kilometrů severně od hlavního města, se nalézají hrobky ukryté pod pyramidami v hloubce asi sedm až deset metrů. I těch se letos dotkly záplavy, když nebezpečně stoupla hladina podzemních vod. V pyramidách v Nuri se nachází hrobka faraóna Taharky, který panoval na území dnešního Súdánu a Egypta v 7. století před naším letopočtem.

Vzestup Nilu bývá v létě běžným jevem a místní farmáři spoléhají na to, že se Nil vylije do polí, a vytvoří tak úrodnou půdu. Letošní situace ale nemá obdoby. Podle vyjádření súdánského ministra pro závlahy z konce srpna dosáhla průměrná výška hladiny Modrého Nilu, který se v Chartúmu stýká s Bílým Nilem a společně vytvářejí řeku Nil, nejvyšší hodnoty od roku 1912, kdy se s měřením v této zemi začalo. Voda zaplavila poprvé ve známé historii také hlavní ulice v Chartúmu.

(zdroj: ČTK)

Články - další články

Doporučujeme