6 důvodů, proč byste měli lyžovat a jezdit na snowboardu: Zlepšuje to náladu, fyzičku i balanc

17. ledna 2024·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Lyžování je velice oblíbený zimní sport. Spousta Čechů vyráží každoročně buď na české hory nebo do zahraničí. Modré nebe, manšestr na sjezdovce, požitek z jízdy a odpočinek s dobrým nápojem a sluníčkem ve tváři je veliké lákadlo pro každého, kdo podlehl kráse, kterou lyžování nebo snowboardování nabízí. A kromě zážitku a zábavy má tento sport i mnoho benefitů, které jsou dobré pro fyzické a psychické zdraví. Které to jsou?

Zlepšujete propriocepci

Co to znamená? Když například držíte ruku před svým obličejem se zavřenýma očima, stále víte, že tam vaše ruka je, i když ji nevidíte. Lyžování vyžaduje rovnováhu a koordinaci, pokud chcete dobře lyžovat a zůstat na nohou, musíte si být vědomi mnoha drobných pohybů a poloh těla. Propriocepce s věkem slábne, takže čím více se zapojujete do proprioceptivních aktivit, tím lépe.

Posilujete kosti a klouby

Nemusíte se řítit z kopců kosmickou rychlostí. Na lyžích můžete běhat i po rovince. Nejen při sjezdovém lyžování, ale i na běžkách využíváte téměř všechny svalové skupiny horní i dolní části těla. Tím nejen posílíte tělo, ale také pálíte kalorie, navíc to prospívá i vašim kostem. Ve srovnání s joggingem, během či aerobikem je tak lyžování šetrnější ke kotníkům, kolenům, ale i ramenům a loktům.

Zlepšujete kardiovaskulární vytrvalost

Jako aerobní vytrvalostní aktivita může lyžování pomoci jednotlivci spalovat kalorie a zhubnout. Začátečníci mohou posilovat zdraví srdce a plic i při chůzi po svahu, místo aby používali lyžařský vlek.

Lyžování zlepšuje náladu

Pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu podporuje zvýšenou produkci endorfinů, což vytváří pocity dobré nálady a štěstí. Můžeme také těžit ze zvýšené expozice vitaminu D ze slunce, což je zvláště důležité v zimě, kdy jsou kratší dny. Nejenže lyžování zvyšuje celkové štěstí a pohodu, ale je prospěšné pro fyzické a duševní zdraví jedince, a to navzdory četnosti nebo době trvání aktivity. Může také pomoci s únikem od stresu a napětí, což má pozitivní vliv na celkové zdraví a blaho každého jedince.

Posilujete střed a dolní část těla

Protože vás lyžování nebo jízda na snowboardu staví do konstantní polohy v podřepu, pracuje to s vašimi vnitřními a vnějšími stehny, hamstringy, hýžděmi a dalšími svaly, o kterých možná ani nemáte tušení, že existují. Po takovém tréninku vám však o sobě dají vědět. A jelikož při lyžování neustále pracujete na udržení rovnováhy, je zapojeno i vaše jádro, posilujete tedy i střed těla. Mimo to zvyšujete i flexibilitu svého těla.

Zlepšujete flexibilitu

Samotné umění vybalancovat a zapojit střed těla a klíčové svalové skupiny při lyžování a snowboardingu dělá tělo pružnějším. Pomáhá také snižovat svalové napětí a výrony. Snowboarding obzvláště výrazně zlepšuje flexibilitu, protože vyžaduje, aby tělo často a rychle měnilo směr. Jako u každého sportu se doporučuje, aby se sportovci dostatečně protáhli již den před, ale i po lyžování, a tím snížili riziko zranění.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme