Cítí zemětřesení a nechápou význam trestu. Jaké zajímavosti jste o kočkách nevěděli?

16. února 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Kočky se jako domácí mazlíčkové těší velké popularitě. Jsou to čistotná, chytrá a relativně nenáročná zvířata v tom, že s nimi nemusíte chodit ven. Nicméně občas dovedou hodně překvapit. Co všechno jste o nich nevěděli? Odpovídá web Můjchlupáč.

Vycítí zemětřesení

Bylo dokázáno, že kočky před blížícím se zemětřesení změní chování a snaží se dostat se do bezpečí. A to i ve chvíli, kdy lidé ještě ani netuší, že má něco přijít. Vědci se domnívají, že zato můžou jejich extrémně citlivé tlapičky, které dovedou zachytit i velmi jemné vibrace země.

Potravu nepotřebují kousat

Také máte občas pocit, že kočky jídlo nekoušou, ale rovnou ho polykají? Tak to nejste daleko od pravdy. Kočky totiž umějí strávit potravu, aniž by ji musely předem rozžvýkat. Nemusíte se tak znepokojovat až příště uvidíte svého mazlíčka hltat.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Kočka manipulátorka

Tohle není pro zkušené majitele žádným překvapením. Kočky dovedou své majitele různými promyšlenými taktikami donutit, aby dělal přesně to, co chtějí ony. Nejčastěji k tomu používají mňoukání. Umějí totiž odhadnout, jaký tón a jaký druh v dané situaci zvolit. A my pak uděláme všechno, co jim jen na očích uvidíme.

Mají také sny

Je to docela překvapení, ale i kočkám se zdají sny, stejně jako lidem. Jejich mozek totiž vykazuje ve spánku velmi podobnou aktivitu. Škoda jen, že se nikdy nedozvíme, o čem se jim zdá.

Trest? Co to je?

Kočky moc nechápou, proč jsou za nějaké chování trestány a za některé ne. Neumějí si ani trest spojit s určitou činností, a proto se v jejich výchově uplatňuje spíše pochvala za to, co udělají dobře. Křik a tresty u nich zkrátka nemají úspěch. Spíš je berou jako zradu a nebezpečí, proto to ani nezkoušejte, jinak si svou královnu už nikdy nepohladíte.

Nikdo neví, jak předou

Předení je jedna z nejsilnějších předností kočky, hlavně tedy ve vztahu k člověku. Jeho frekvence uklidňuje, snižuje krevní tlak a pomáhá od depresí. Ale vědci stále dodnes nevědí, jak kočky tento pro sebe charakteristický zvuk vydávají.

Mrkání je pro ně uklidňující

Mrkáním se kočky ujišťují o svých přátelských úmyslech. Naopak, když se jim dlouze díváte do očí, znamená to nepřátelství nebo výzvu k boji. Pokud se tedy k sobě snažíte přilákat cizí kočku, nezírejte na ní, ale spíše občas mrkněte a přerušte oční kontakt.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Vedro může být nebezpečné

Kočky byly původně pouštní zvířata, a proto jsou na velká vedra poměrně zvyklá. To ale neznamená, že by jim dělala nějak extra dobře. I ony se totiž mohou ve vysokých teplotách přehřát.

Životní styl - další články

Doporučujeme