Darja Stomatová: Jediné, co může Putina porazit, je jednota těch, kteří s režimem nesouhlasí. Jednota je, ale je tichá, to je problém

31. března 2023·Životní styl·Barbora Turková

Darja Stomatová (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem podcastu Mezi čtyřma očima u Heleny Šulcové byla novinářka a válečná zpravodajka Darja Stomatová. Jak se ona dívá na více než rok trvající válku? Jak válka ovlivňuje životy lidí v Rusku a na Ukrajině? Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Už na první pohled je zřejmé, že novinářka Darja Stomatová není narozená v Česku. Do něj se přestěhovala v pěti letech z Kazachstánu, kde se narodila. „Těžké to bylo hlavně pro rodiče, pro mě ani tolik ne. Pamatuji si, jak mě ve školce posadili doprostřed místnosti na židli a běhali okolo mě české děti a volali na mě česká slova, abych se je naučila,” vzpomíná novinářka. Česky se naučila už v první třídě díky paní učitelce, která se jí věnovala i po škole. „Rodiče se česky naučili za chodu. Štěstí je, že ruština od češtiny není tak vzdálená a něco třeba rozumíte. Jazyky jsou si docela blízké, to byla výhoda, ale těžké to měli spíše z toho ekonomického hlediska. Museli brát práci, která byla dobře placená. Já jsem byla doma hodně sama, musela jsem se naučit vařit, ale myslím, že to byla dobrá škola v tom, že jsem byla rychle samostatná,” myslí si Stomatová a je přesvědčená, že její rodiči nikdy tak důležitého kroku odstěhovat se z Kazachstánu nelitovali.

Televize Prima poslala Stomatovou 14. února 2022 na Ukrajinu z důvodů, že uměla jazyk. „Já jsem na Ukrajině předtím nikdy nebyla, což pro mě byla velká nevýhoda. Díky tomu, že jsem s sebou měla kameramana Honzu, který tam už byl, tak mě upozorňoval na různé věci. Před válkou se dá říct, že země žila normálním životem, i když tam už nějaké obavy byly. Lidé měli připravený takový ´kufřík první pomoci´, kde mají základní věci a dokumenty. Když to vypuklo, tak ho vzali a odjeli pryč. To nemůžete považovat za normální věc a nikdo by tím neměl procházet a mít z toho strach. Nikdo nečekal, že to bude tak velké. Všichni si mysleli, že to bude na východě, ale bylo to po celé zemi,” vysvětluje Stomatová.

Válka dala mému životu kontrast

V den začátku války 24.2 byla v Charkově. „Člověk si myslí, že válka vypadá jak v nějakém hollywoodském filmu, ale není to tak. Projevy války poznáváte postupně a mění se to každý den. Do Charkova se ruští vojáci dostali až nějaký čtvrtý den, kdy jsme byli na hotelu, ale do té doby jsme mohli pracovat. Ruské jednotky byly u města, ale ne přímo ve městě,” říká novinářka s tím, že vzpomínek má stále hodně. Jsou věci, které nemůžete vymazat, ale za ten rok se to v hlavě hodně utříbilo a neprožívám to nějak extra emocionálně, že bych se z toho hroutila. Mému životu dala válka kontrast. Když vidíte zlo, tak vidíte i to dobro, které je na té druhé straně. Ve válce jsou všechny emoce a pocity umocněné, fungujete na sto procent. To, že neustále vidíte to nebezpečí, tak vám pomáhá dobře fungovat.

Stomatová má příbuzné v Rusku a současná situace tak pro ni není vůbec jednoduchá. „Myslím, že každý Rus by měl cítit kolektivní odpovědnost. Nemyslím si, že ve chvíli kdy budeme perzekuovat celý národ něčemu pomůžeme. Když budeme chtít, aby národ něco změnil, tak musíme podporovat opozici, která je. Jediné, co může Putina porazit, je jednota těch, kteří s režimem nesouhlasí. Jednota je, ale je tichá a to je problém. Kdyby lidé v Rusku nemluvila o těchto věcech jen doma v obýváku, ale vyšli do ulic a nebáli, tak by se možná něco změnilo,” myslí si novinářka a dodává, že nikdo v tuhle chvíli není schopný říct, kdy válka skončí. Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Životní styl - další články

Doporučujeme