Důchodce proměnil nudný panelák v šlechtické sídlo. Podívejte se na tu hrůzu! VIDEO

29. listopadu 2016·Životní styl·Redakce

Zvenku je to obyčejný šedivý panelák, kterých je v ukrajinském Kyjevě plno. Když ale vejdete do vchodu na adrese Radužná 11a, zůstanete stát v němém úžasu.

Tři z devíti pater zde totiž připomínají nějaké šlechtické sídlo nebo muzeum. Chodby jsou vyzdobeny zlatě zdobenými štuky i historickými portréty uctivých dam. Nechybí ani fotografický portrét zobrazující jezírko s labutěmi, pozlacená zrcadla, nebo antický sloup. Jako byste se ze šedivého sídliště rázem přenesli do Ermitáže nebo francouzského Versailles. 

O všechnu tu krásu se postaral dnes 65letý Vladimír Čajka společně se svým synem Andrejem, dohromady jim tahle přeměna trvala 15 let!  Pan Čajka starší se vždy zajímal o historii a fascinovalo ho hlavně 17. a 18. století. Sám pracoval jako údržbář a zedník a jednou jej kolega z práce naučil dělat štuky, dokonce mu po odchodu do důchodu přenechal některé formy. A když Vladimír Čajka musel v roce 1997 sám předčasně do penze, rozhodl se novému koníčku věnovat naplno.  

“Někdo říká, že mu to připomíná baroko, ale nesouhlasím – je to prostě můj styl,” směje se ukrajinský důchodce. “Chtěl jsem udělat něco neobyčejného, z čeho by měli radost i ostatní. A sousedům se to líbí. Při práci zapomínám na celý svět a problémy okolo. Často jsem některé věci předělával třeba i čtyřikrát, dokud jsem nebyl opravdu spokojen. Ale u mne doma nic podobného nenajdete, tam je vše obyčejné,” dodal. 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme