Espresso pijí snobi, kafe bez kofeinu jen šílenci, říká baristka. Co o vás vypovídá vaše oblíbená káva?

26. listopadu 2019·Životní styl·Karolína Stránská

kava, kavarna

Řekni, jakou kávu piješ, a já ti řeknu, co si o tobě myslím. Z objednávky v kavárně se toho prý dá o povaze člověka vyčíst poměrně dost. Baristka Maya Gormanová sdělila deníku Daily Mail, nad kterými objednávkami obrací oči v sloup.

Maya je přesvědčená, že druh kávy je ovlivněn povahou jedince, který si ji objednává. Její odhady jsou navíc podobné výsledkům dřívějších psychologických studií. Mladá baristka si rozhodně servítky nebrala a směle přiznala, jak na zákazníky zpoza baru pohlíží.

MACCHIATO

Ti, co si objednávají macchiato, jsou podle Mayi posedlí módou. „Objednal by si ho někdo, kdo je extrémně dobře oblečený a má na sobě hodně vrstev a šál – však víte,“ uvádí.

BEZ KOFEINU

Káva bez kofeinu je to nejhorší, co kdy baristka slyšela. „Tolik lidí říká, že je pro ně káva povzbuzovač, ale pak si ji objednají bez kofeinu. Nic to s vámi neudělá a chutná to strašně, vůbec to nechápu. Většinou objednávka přichází z větší skupinky, kde se jeden člověk zalekne možné energie, kterou by jim kafe mohlo dát. Asi se bojí, že by lítali po kanceláří jak utržení ze řetězu.“

CHAI LATTE

Napěněný kořeněný drink bez kofeinu si dopřávají fitness závisláci, kteří nad vším moc přemýšlí. „O chai latte si řekne někdo, kdo právě přišel z posilovny, kde četl článek o škodlivých účincích kávy. Dají si tak radši zdravější variantu, aby dodrželi nový životní styl, který jim vydrží tak dva dny maximálně.“

CAPPUCCINO 

Příznivci cappuccina se v kavárně moc nezdrží a odchází, jen co cítí nával kofeinu. Kávu mají rádi bez zbytečných cavyků. V tom se shoduje s doktorem Durvasulou, jehož studie odhalila, že jedinci preferující cappuccino jsou často perfekcionisté vyžadující absolutní kontrolu nad životem.

ESPRESSO

„Snob. Nebo manažer v drahém obleku,“ uvedla Maya. „Pravděpodobně nebude chtít ani víčko a vrátí vám kelímek s arogantním úsměvem.“ Podobně studie doktora Durvasuly ukázala, že fanoušci černé kávy jsou přímí, cílevědomí s tendencemi k přezíravosti.

MOCHA 

Po čokoládou provoněném nápoji touží ti, kteří chtějí zažít kofeinovou vzpruhu bez její hořké chuti. „Pro patnáctiletou holku, která kofein ještě nesnese, ale chce vypadat důležitě před kamarádkami.“ Studie ukázala, že po šálku mocha sáhnou jedinci, jenž jsou uvnitř stále malými dětmi“

Životní styl - další články

Doporučujeme