Jak často měnit práci?

17. října 2014·Životní styl·Ivana Zítová

Změnit zaměstnání personální odborníci doporučují jednou za pět let. Střídání místa po roce signalizuje fluktuaci a nevyzrálou osobnost člověka.

Věrnost ano, nikoliv až za hrob

Ještě před dvaceti lety platilo, že čím déle zaměstnanec zůstával ve firmě, tím víc byl ceněn. Před deseti lety nastal zlom a personalisté si začali více vážit těch, kteří posbírali zkušenosti na více pracovních pozicích. Dnes se většinou preferuje zlatá střední cesta. Žádaní jsou ti, kteří umí být firmě věrní, ale po určité době uvítají změnu.

Vytrvalci už nejsou nejžádanější

Toho, kdo pracuje v jedné společnosti dlouhá léta si společnost sice cení, ale z osobního hlediska jsou tu rizika. Věrný pracovník se totiž pohybuje ve stále stejném prostředí a zná jen jeden způsob práce. Pokud u firmy z jakéhokoli důvodu skončí, může ho to na pracovním trhu znevýhodnit.

 

Práci mění jako ponožky

Životopis fluktuanta sice nabízí širokou škálu zkušeností, ale může naznačovat, že člověk nebyl úspěšný v žádné z firem. Pokud jste v práci přelétaví, počítejte s tím, že budoucí zaměstnavatel do vás nebude chtít vynakládat peníze a usilí, abyste mu pár měsíců po zkušební době dali vale. Pestrý životopis se promíjí většinou jen absolventům, u kterých se počítá s tím, že svou vysněnou pozici teprve hledají.

Rada personalisty

Dva až tři roky na jedné pozici, to je v České republice považováno za standard. Pokud toužíte po změně dřív, zkuste hledat novou pracovní náplň v rámci společnosti, pro kterou pracujete. 

 

A jak to mají se střídáním zaměstnání moderátorky Dámského klubu?

Markéta: „Já sama zaměstnání střídám, je to proto, že se pohybuji v barevném oboru, který je vrtkavý. Ale některým pracovním činnostem se věnuji už přes 15 let. Dříve kdo nepracoval u jedné firmy celý život, byl podezřelý. I dnes u některých tento názor přetrvává.”

Aneta: „Rozhodně střídat. Chodit 20 let, každý den do stejné práce, do stejného prostředí, mezi stejné lidi by mě vzalo veškerou inspiraci. A i když mám ráda domácí prostředí, kde se všichni znají, tak tohle bych nevydržela.”

Na vaše názory se těšíme dnes mezi 16:00-17:00 na Frekvenci 1.

Životní styl - další články

Doporučujeme