Jak si na to správně “posvítit?” – Na Frekvenci 1 to víme!

15. října 2014·Životní styl·Ivana Zítová

Podzim je tady. Už za pár dní to potvrdí i kalendář. Poslední říjnový víkend si opět o hodinu posuneme ručičky hodinek a náš organismus s tím opět bude nějaký čas bojovat. Jisté je to, že se stmívá dříve a i my pociťujeme větší únavu. Její příčiny mohou být různé. Patří mezi ně, ale i nedostatečné nebo nevhodné osvětlení.

Málo světla škodí zraku

Pořiďte si lustrový snímač, tím si intenzitu světla nastavíte sami – podle potřeby nebo nálady. Stmívače jsou vhodné do obývacího pokoje a také do ložnice, kde obvykle potřebujeme tlumenější světlo.

Důležitá je barevná teplota světla

Ta představuje spektrum bílého světla a měří se v kelvinech  (K). Její hodnota bývá uvedená na obalu žárovky. Hodnota asi 6500 Kelvinů se téměř rovná dennímu světlu a na lidský organismus působí pozitivně.

Jedno svítidlo  v obýváku nestačí

Jeden lustr nebo dokonce jedna lampa je málo, místnost tak dostatečně neosvítí. Více světel v pokoji navodí jinou atmosféru, především v obýváku.

Koupelna musí být bezpečná

Vyšší stupeň ochrany musí mít osvětlení v koupelnách. Minimální stupeň  je IP43 pro vestavěná stropní nebo nástěnná svítidla. K zrcadlu pak umístěte podélná vertikální svítidla, která nevytvářejí ostré stíny v obličeji.

Do kuchyně bodovky i velké světlo

V kuchyni by neměla  chybět bodová světla. Ideální jsou nad kuchyňskou linkou a sporákem. Pokud tedy nekupujete kuchyň už se zabudovanými svítidly. Mezi často používaná kuchyňská světla patří zářivky. Ty jsou čtyřikrát úspornější než klasické žárovky.  Světlo by mělo svítit i nad jídelním stolem. Je důležité, aby dostatečně osvítilo celý stůl, ale přitom nikoho neoslnilo. Odborníci doporučují lustr se stahovacím stínítkem. Může nahrazovat i centrální světlo místnosti.

Světlo v ložnici zkreslí barvy oblečení

Do ložnice patří světlo s menším jasem. Pozor však na to, pokud máte v ložnici skříň s oblečením. S příliš tlumeným světlem to nepřehánějte, protože vám světlo může zkreslit barvy oblečení

Na noční stolek patří lampička

Nejčastěji používaným světlem v ložnicích jsou  klasické stolní lampičky. Vybírejte ty se stínítkem, aby nerušily vašeho partnera.  Sklon světla si můžete nastavit na kloubové lampičce nebo lampičce polohovatelné.

Svítidlo s čidlem

Se při pohybu samo zapne a po krátké době (kterou si můžete sami nastavit) se opět vypne. Ideální je ke vchodovým dveřím, brankám nebo na schodiště. 

 

Nové žárovky

Před třemi lety skončila výroba standardtních  wattových žárovek. Nahrazují je halogenové. Měly by ušetřit až 30 procent energie a mít dvojnásobnou životnost. Nejprodávanější jsou kompaktní zářivky – podle výrobců vám ušetří až 80 procent energie při stejné svítivosti jako u původních žárovek. Největší úspory mají přinést LED diody, ty mají vydržet až 100 tisíc hodin

 

Životní styl - další články

Doporučujeme