Jak spí váš mazlíček? Pozice psa ve spánku vám o něm může hodně prozradit

4. listopadu 2021·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Psi mohou spát v různých polohách a může to naznačit, jak se cítí fyzicky, ale i psychicky. Když vypozorujete, jak nejčastěji váš miláček spí, můžete ho hodně poznat. Psí polohy vysvětluje web Casper.

Spánek na boku

Psi rádi spí na boku a dokonce patří tento leh mezi ty nejběžnější. Objevuje se hlavně u štěňat nebo u starších psů, kteří mohou trpět zatuhlými klouby. Když pes takto spí, cítí se uvolněně a bezpečně. Je jim akorát teplo; ani ne moc vedro, ani jim není zima. ” V této poloze se často setkáte se škubáním končetin, protože pes je zcela uvolněný a tlapy se mohou samovolně pohybovat společně se snem,“ vysvětluje profesionální trenérka psů Jen Jones pro web casper.com.

Pozice lva

Pozice lva nebo sfingy znamená, že pes spí na břiše a hlavu má položenou mezi předními tlapkami. Když pes takto usne, znamená to, že odpočívají, ale nespí tvrdě. Tuto pozici volí, když vědí, že budou muset rychle vyskočit.

Pozice supermana

Je to podobné jako u lidí. Pes leží roztažený na zemi s břichem přitlačeným k podlaze, zadní tlapy má za sebou, přední natažené dopředu. Běžná pozice je to u štěňat a hravých psů. Spí takto mazlíčci, kteří jsou hodně unavení, ale zároveň jsou připraveni si rychle hrát. Pozice jim umožňuje načerpat energii a vyrazit rychle do akce.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

V klubíčku

Když pes spí stočený do klubíčka, znamená to, že se chce chránit nebo si zvyká na nové prostředí. Je to běžné pro nové nebo toulavé psi, protože se takto chrání. Polohou skrývají všechny důležité orgány a chrání se tak před případným útokem. Také takto spí psi v deštivém chladném a větrném počasí. V minulosti takto spali psi, kteří nežili u lidí.

Mazlíček

Je to jedna z nejrozkošnějších pozic. Pes se tulí u svého pána nebo u jiného psa a je to skvělá varianta pro ty, kteří se svým miláčkem spí v posteli. Je to pozice pro ty psy, kteří chtějí cítit blízkost další živé bytosti a pro psi, kteří mají rádi společnost a dobře fungují ve smečce.

Pod dekou

Někdy váš pes může vyhledávat na spaní místa, do kterých se může zavrtat. Ať už je to deka, polštáře nebo oblečení. Touží po noře, ve které se budou cítit v pohodlí a bezpečí. Dělají to i psi, kteří jsou milující a oddaní a vyžadují pozornost a péči.

Břichem vzhůru

Další roztomilá psí pozice. Pes spí na zádech s břichem vzhůru a tlapkami ve vzduchu. Je to znak pohodlí a relaxace a psi volí tuto polohu, když se chtějí ochladit a potřebují větrat. Břicho je ale také velmi zranitelné místo, a proto psi takto spí jen na místech, kde se cítí bezpečně a svému okolí plně důvěřují. Jak stárnou, tak takhle spí už méně. Ne že by se více balí, ale brání jim v tom artritida.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Záda k sobě

Když takto spí pes zády ke svému pánovi nebo dalšímu psovi, znamená to, že se rád mazlí. Je to zkrátka poloha lásky, pohodlí, důvěry a náklonnosti. “Psi tuto důvěru klidně projeví jen jednomu členu domácnosti, se kterým se cítí nejbezpečněji,“ říká trenérka Jen Jones.

Na chladném povrchu

Psi spí na chladném povrchu, když je jim teplo. Může tak spát pes v poloze supermana nebo lva. Když takto váš miláček spí, snažte se ho co nejvíce ochladit a dát mu vodu.

S podepřenou hlavou a krkem

Někteří psi vyhledávají polohu, ve které mají zvednutou hlavou a krk. Když takto spí, může to znamenat, že má problémy s dýcháním. Pokud váš pes spí takto, dejte si pozor na příznaky, jako je rychlejší dechová frekvence, hlučné dýchání a snížená schopnost pohybu. V případě, že něco takového pozorujete, vyhledejte veterináře.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Životní styl - další články

Doporučujeme