Kdy vzít dítě k zubaři? Ještě v plenkách!

17. října 2014·Životní styl·Ivana Zítová

První kartáček v pěti letech, poprvé k zubaři až ve škole, tento zastaralý názor dávno neplatí! Zuby čistíme od první zoubků a k zubaři vyrážíme ještě s kojencem.

První čištění gázou

 

Zoubky je třeba čistit hned po jejich prořezání. Plak se na nich tvoří prakticky okamžitě. Dokud jsou prořezané jenom řezáky, stačí na čištění vlhká gáza nebo látkový kapesník, a povrch zoubků jen otřít. Ve chvíli, kdy se objeví první stolička, je nejvyšší čas pořídit kartáček – prsťáček. “Jde o kartáček z jemného plastu či silikonu, který se navléká na prst a snáze se jím manipuluje,“ říká na Frekvenci 1 dentální hygienistka Petra Bielczyková.

 

Jak vybrat správný kartáček

„Dítěti pořiďte takový dětský zubní kartáček, který má co nejmenší hlavičku, je rovně zastřiženy a má husté  jemné měkké štětinky,“ radí Bielczyková. Pokud si nejste jisti, poraďte se v lékárně. Dobrým vodítkem může být i věk, který výrobce uvádí na obalu. Poradit vám může i lékař nebo dentální hygienik. Ale všeobecně platí, že čím menší hlavička, tím lepší. Takovým kartáčkem se lépe dostaneme i na těžko přístupná místa. Dokonce i někteří dospělí si pořizují dětské kartáčky.

Tady cena nerozhoduje

Rozhodně neplatí, že čím dražší, tím lepší – některý kartáček za 30 korun může být kvalitnější než jiný za stovku.

 

Poprvé k zubaři v pěti měsících

S prvními zoubky poprvé navštěvujeme zubní ordinaci.  „Vhodné je vzít dítě s sebou na první prohlídku zubů  kolem 4.-5.měsíce,“ radí Bielczyková. Je to prohlídka čistě seznamovací, o kontrole zubů moc mluvit nemůžeme. Zubař bude spokojen, pokud dítě pusinku vůbec otevře.

Některé dětské stomatologie nabízejí i speciální programy pro první návštěvu. Zubař například povozí dítě v křesle, ukáže mu vybavení a odmění prvním kartáčkem na zuby.

Životní styl - další články

Doporučujeme