Muž přežil v šílených mrazech pět dní. Život mu zachránila tahle maličkost

19. listopadu 2019·Životní styl·Redakce

Když se ruský dřevorubec Andrej Anufrijev (31) vzdálil od skupiny kolegů, aby vykonal potřebu, nedokázal v hustém lese najít cestu zpět. V teplotách kolem -30°C přežil v ruské divočině pět dlouhých dní. Život mu zřejmě zachránil fakt, že měl s sebou jako kuřák v kapse zapalovač. V okamžiku záchrany byl muž na pokraji smrti.

Andrej Anufrijev se po čeljabinském lese toulal pět dní. „Viděl jsem lidské stopy, ale žádnou pořádnou cestu. Les je jako mraveniště, je v něm spousta cest. Ale jakoukoli si vyberete, přivede vás jen na další rozcestí, je to nekonečný labyrint,“ vyjádřil se Anufrijev pro deník The Daily Mail po záchraně. „Občas jsem se musel brodit sněhem, který mi sahal po pás,“ vyprávěl.

Nejprve muž jedl sníh a žvýkal jehličí borovic, později našel plechovou konzervu, ve které si mohl sníh nechat roztát, aby se napil. Za pomoci zapalovače, který měl šťastnou náhodou v kapse, rozdělal oheň, aby se trochu ohřál. To mu zřejmě v ukrutných mrazech zachránilo život. Plameny také pomáhaly držet dál vlky, kteří se jinak v lese běžně pohybují.

„Snažil jsem se nespat, ale chodit dál kolem ohně,“ popsal, jak se chránil před umrznutím. Kolegové ihned zkontaktovali záchrannou službu, hledání muže v lesním terénu však nebylo jednoduché a ve výsledku zabralo pět dní. Když se k němu záchrana konečně dostala, byl již na pokraji smrti.

Andrej byl dehydrovaný, zesláblý a vyhladovělý. „Třetí až pátý den mi připadaly bez konce,“ svěřil se Anufrijev. „Přicházel jsem o rozum. Když mě našli, ležel jsem na sněhu bez čepice a bez kabátu,“ vyprávěl. Podle odborníků to není výjimečné. Pokud člověk umírá na podchlazení, zaplaví ho falešný pocit tepla a on pak může odhazovat svoje svršky. Pokud tak však začne činit, smrt už není daleko.

Záchranáři určili jeho stav jako kritický. Kdyby dorazili na místo o dvě hodiny později, už by ho zřejmě nezachránili. Při Andrejovi, na kterého čekala malá dcera Milana (5) však nejspíš stáli všichni svatí. Omrzliny má jen na jedné ruce a nechytil prý ani rýmu!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme