Na záněty močového měchýře brusinky? Nesmysl, vůbec nepomáhají, ukázala STUDIE

11. listopadu 2016·Jídlo a pití·Redakce

Při potížích s močovými cestami na účinnost těchto červených bobulek přísahá spousta lidí. Jenže poslední výzkumy ukazují, že brusinky vám od zánětů v podstatě vůbec nepomohou.

Se záněty močových cest se na lékaře obrací zhruba 9 milionů lidí ročně a týkají se především žen.  Na léčbu se nasazují různá antibiotika a spousta různých přípravků s brusinkami se doporučuje jak pro prevenci, tak i pro léčbu zánětů. Poslední výzkum ovšem ukázal, že brusinky v jakékoliv formě proti bakteriálním infekcím nepomáhají. 

Studie zveřejněná v časopise Journal of American Medical Association použila přísné metody výzkumu, kterého se zúčastnilo 147 starších žen z domovů pro seniory. Některé dostávaly během roku dvě kapsle s brusinkami denně a další braly jen falešné tabletky jako placebo. Počet žen se zjištěnou infekcí se pak během roku různě měnil, ale v průměru to bylo 29 procent v obou skupinách. 

Takže je v podstatě jedno, jestli svému tělu dopřáváte brusinky, nebo ne. Některé studie dokonce tvrdí, že jde jen o dobrý marketing a reklamu. 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme