Nesnášíte telefonování? Děláte velkou chybu, tvrdí vědci. Proč je dobré si s blízkými zavolat

5. listopadu 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Uprostřed pandemie nového viru platí všemožná přísná ochranná opatření a řada lidí se snaží eliminovat sociální kontakty na úplné minimum. S blízkými proto často zůstáváme v kontaktu jen online a to nezřídka znamená pouze textové zprávy. To je ovšem podle odborníků velká chyba. Proč je lepší si raději zavolat? 

Po měsících společenské izolace se řada lidí uchyluje k textovkám. Telefonní hovory mají obzvlášť mezi mladší generací čím dál méně fanoušků a řada lidí se jim dokonce úmyslně vyhýbá, protože se obávají, že v nich vzbudí úzkost.

Podle nové studie vědců z University of Chicago jsou ale právě telefonické rozhovory v současné době klíčové. Když slyšíme hlas svého protějšku a mluvíme s ním, jako by stál vedle nás, posiluje to naše společné vazby a to nám pak pomáhá proti pocitům osamělosti.

“Lidé cítí výrazně větší propojení přes hlasová média, ale kvůli strachu z trapnosti se uchylují k textovým zprávám,” uvádí jeden z autorů studie,  Amit Kumar.

“Když přijde na skutečnou zkušenost, lidé vyjadřují výrazně silnější pouto se svými přáteli přes telefon, než přes e-mail, a necítí se o nic trapněji,” vysvětlil vědec.

Až tedy příště začnete panikařit nad zvonícím telefonem, vzpomeňte si na novou studii.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme