Něžný obr, který jí změnil život. Německá doga pomohla dívce začít chodit a zvýšila jí sebevědomí

19. února 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Má dokonalý čich, je to neskutečný pracant, který pomáhá záchranářům, bezpečnostním složkám i fyzioterapeutům. Má ohromný dar empatie, což z něj ale dělá i jedinečného psychoterapeuta. To je George, pes německé dogy, který dokázal změnit život dospívající slečny Belly. Informaci přinesl dokument Jedinečná psí povolání na Prima Zoom.

Bella si v životě prošla opravdovým peklem. Dívka z amerického Deerfieldu ve státě New Hampshire se narodila se syndromem Morquio, progresivním onemocněním způsobujícím růstové deformity. Tyto děti navíc přestávají zhruba v osmi letech růst úplně.

V deseti letech měla Bella tak ochablé svaly na nohách, že chodila už jen o berlích a brzy by skončila na vozíku. Naštěstí se v tu chvíli nad ní osud smiloval a ona ve výcvikovém centru Service Dog Project potkala asistenčního psa George, zhruba rok starou německou dogu. Nejdříve se jí prý bál, stejně jako další psi, kteří před ní utíkali.

View this post on Instagram

A post shared by Bella and George (@bella_and_george01)

Bylo to kvůli tomu, že měla zvláštní chůzi a vysoký pisklavý hlásek. Holčička tenkrát jezdila do centra pracovat, pomáhala s péči o psy a všichni doufali, že k některému z nich časem přilne. A ona tak získá naději, že jí pomůže zase chodit. Nakonec si Bellu vybral právě George. Postupně si na sebe zvykali, dívka si ho brala domů a seznamovala jej s rodinou. „Až začal být můj,“ usmívá se dívka.

Jako matka jsem byla nervózní. Bella tenkrát vážila 18 kilo, zatímco George měl 60. Bude schopna ho ovládat? Ale jestli jí pomůže chodit, jdeme do toho,“ vzpomíná její matka. Německé dogy jsou opravdoví obři, v kohoutku mohou měřit až 110 centimetrů. Ale podle Megan Kokars z výcvikového centra jsou to takoví něžní obři.

Po půl roce se psem dívčiny svaly zesílily tak, že se na nich opět udržela. „George mě k chůzi tak nějak přinutil,“ říká. Zlepšil se jí nejen fyzický, ale i psychický stav. Dokonce jezdí na kole a plave, což lékaři vylučovali. George jí pomohl najít ztracené sebevědomí a od základu změnil její život.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme