Noční můra všech majitelů a chovatelů koček. Co s tím dělat a jak to micku odnaučit?

30. listopadu 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Tohle je noční můra snad každého majitele koček. Kočky a kocouři začnou občas vykonávat potřebu mimo svou toaletu. Nemusíte hned panikařit, existuje spousta možností, jak to micky naučit. Jak? Poradí web iReceptář.cz.

Změna prostředí

Problémové chování u kočky je často spojené se změnou jejího prostředí, které ji stresuje. Mohou to být ale i maličkosti, jako je přesun toalety, výměna nábytku či nový člen domácnosti. Na tuto změnu kočka může reagovat právě tím, že začne močit mimo toaletu. Zapomenout byste měli na fyzické trestání, které může celou situaci ještě zhoršit. Kočka ztratí vaši důvěru a začne se vám mstít. Zamyslete se třeba nad tím, zda jste nezměnili stelivo či nepřesunuli toaletu jinam.

Protest proti samotě

Kočky mohou kálet mimo toaletu také z toho důvodu, že jsou sami a nudí se. Proto je nutné si s ní pravidelně hrát, vymýšlet jí nejrůznější aktivity, aby neměla moc energie. V době vaší nepřítomnosti jí můžete nechat i nějaké hračky a dobrý nápad je také do míčku nastrkat pamlsky, které bude muset vyzobat. Určitě nezapomeňte na kočičí škrabadlo, na kterém si bude moci hrát či spát a odpočívat.

Obrana před vetřelci

Některé kočky používají výkaly jako odstrašující značky. Obvykle jsou na viditelném místě, aby byly nepřehlédnutelné. Třeba u dveří nebo v předsíni. Dělají to hlavně kocouři, kteří si dojdou na záchod tam, kde to všichni vetřelci uvidí a ucítí. Dávají tak najevo, že se necítí bezpečně a chtějí odradit protivníky. Hrůzu jim nahánějí cizí kočky nebo pes, který se prochází po chodbě. Toto chování často vyřeší kastrace nebo úprava bytu tak, aby se micka cítila bezpečně.

Špatně umístěný záchod

Záchod je pro kočku velmi důležitý, proto byste mu měli věnovat zvýšenou pozornost. Měl by být na klidném místě, kde kočka není rušena. Není tak ideální třeba v hlučném obýváku nebo u vchodových dveří. Jestliže jste změnili jeho místo je to možná důvod, proč kočka chodí jinam. Vadit může i tvar, velikost toalety a samozřejmě stelivo, které je také velmi důležité.

Životní styl - další články

Doporučujeme