Obejdete se v kuchyni bez vajec? TIPY, jak je při vaření nahradit

Vejce v současnosti prožívají podobný osud jako máslo. Zdražují a v obchodech jich ubývá. Příčinou je mimo jiné fipronilová kauza, kvůli které musely firmy vyčistit produkci od kontaminace. Chybí vám doma tato surovina? Můžete ji během vaření snadno nahradit.

Záleží nicméně na tom, zda chcete vejce nahradit po chuťové, či jen po funkční stránce, například při pečení. Mnohým bloggerům, kteří holdují i veganské stravě, se osvědčila černá sůl. Toto koření obsahuje síru, která okamžitě dodá jakémukoliv jídlu vaječnou vůni.

Z funkčního hlediska můžete často vejce dokonce vynechat, mnohé koláče a palačinky se nebudou trhat, pokud je nepoužijete. Do kynutých těst obvykle není potřeba dodávat žádnou náhradu, stačí upravit množství tekutiny, aby těsto dosáhlo dobré konzistence.

Chcete-li zlepšit lepivost těsta, použijte malé množství psyllia a nechce nabobtnat ve vodě. Bezlepkáři často sahají po xantanové gumě, ta lepek částečně nahrazuje.

Při přípravě muffinů můžete vejce nahrazovat rozmačkaným banánem, kdy jedno vejce odpovídá půlce banánu, mletým lněným semínkem smíchaným s vodou, či jiným druhem mouky, například hrachovou.

 

?>