Patří kočka domácí do bytu nebo jenom na zahradu?

1. května 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Kočka domácí je čistotné zvířátko, a tak není divu, že ji mnozí chováme v bytech. Zpříjemňuje nám těžké chvíle a s mazlíčkem se nikdo necítí osaměle. Jaké jsou ale výhody a nevýhody jejich chovu? Neměly by být spíše venku na zahradě?

Podle serveru Můj Chlupáč není jednoznačně určeno, jestli bychom kočičku měli chovat v bytě či nikoliv. Většinou jsou majitelé těchto chlupatých miláčků rozděleni do dvou táborů. Jedni si myslí, že nemají v domě co dělat, druzí by svou micinku nepustili ani na krok.

V domě má určitě kočička dobré zázemí, cítí se ve stoprocentním bezpečí a má všechno potřebné. Přesto každá z nich touží po troše adrenalinu. Je to totiž divoká šelma. Ráda loví a velká dávka pohybu je pro ni více než přirozené.

Pokaždé, když jde kočka ven,  je to pro ni jedno velké dobrodružství. Zkoumá okolí, rozšiřuje sociální vazby. Venkovní kočka se dokonce o sebe umí bravurně postarat. Takže nemusíte mít obavy, kdyby se vám domů v momentě, kdy začne pršet, okamžitě nevrátila. Přesto se doporučuje, pokud micku chováte i venku, ji nechat očkovat a kastrovat, aby nechytila onemocnění od ostatních zvířat.

Pokud ale bydlíte v bytě a bojíte se vaši kočičku pouštět ven samotnou. Můžete ji naučit chůzi na vodítku a na procházku po okolí vyrazit společně. Popřípadě, trávíte velké množství času v práci, tak jí pořiďte kamaráda. Společně se jistojistě nudit nebudou.

Životní styl - další články

Doporučujeme