Pijí vám sousedi krev? RADY, jak se bránit a kde se dovolat pomoci

24. října 2016·Životní styl·Redakce

Sdílíte dům se sousedy, ale bohužel nejsou taktní jako vy? Kouří vám pod okny, ticho jim nic neříká a hrozíte se chvilky, když přijdou domů a začne dupání? Víme, jak se bránit, když domluva se sousedy nepomohla.

Když je soused hlučný

Zkuste se sousedem nejdřív tváří v tvář promluvit, jestli i to nepomůže a soused svůj hluk neztiší, přistupte ke krokům níže.

“Úřady nemohou řešit hluk z běžného užívání bytu, působený např. přemisťováním osob nebo jejich hlasovými projevy, hrou na hudební nástroj, audiovizuální technikou, manipulací s předměty, používáním domácích spotřebičů (pračky, vysavače, mixéry, elektrickým ručním nářadím apod.),” uvádí Kancelář veřejného ochránce práv.

Co ale můžete, když vás hluk od sousedů obtěžuje, je zvednout telefon a zavolat policii. Jestli k hlučení sousedů dochází v noční době, dochází k porušování nočního klidu a může jít o přestupek proti veřejnému pořádku. Pokud ale sousedé otravují i přes den, může se jednat o přestupek proti občanskému soužití „schválnost“.

Když soused dupe

Váš soused nemá koberec a vy tak slyšíte každý jeho krok? Peklo pak nastává, když si manželka vašeho souseda koupí nové lodičky? Vše řešte nejdřív slušnou domluvou. Ale pozor, vlastník bytu má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat, z čehož trochu vyplývá, že máte smůlu, jenže vlastník by neměl rušit práva ostatních.

Co když soused na domluvu nepřistoupí? Řešte jeho dupání při zasedání shromáždění vlastníků bytových jednotek.

Co když soused kouří?

Tohle zná asi každý, kdo někdy bydlel v panelovém domě nebo bytovce a jeho soused kouřil na balkoně nebo nedejbože na záchodě. Jak řešit, když vám cigaretový kouř páchne a bojíte se i otevřít okno? V prvním kroku souseda opět slušně poproste, zda by nemohl kouřit třeba venku. Je ale 50 na 50, že vás kuřák pošle k šípku. 

Když domluva nepomůže, hodně lidí to řeší tak, že napíše výzvu, kterou umístí na společnou nástěnku. Když se ani po tomhle kuřák nechytne za nos, stěžujte si na zasedání shromáždění vlastníků.

Ani tohle nepomohlo? Stěžujte si pronajímateli, pakliže je kuřák v nájmu. Ve výjimečných případech se může stát, že pronajímatel vypoví nájemníkovi smlouvu. Stěžovat si pak můžete také na obecním úřadu, zde by problém řešila přestupková komise.

Autor: Anna Netušilová

Životní styl - další články

Doporučujeme