Plastika nebo přirozená krása?

19. září 2014·Životní styl·Ivana Zítová

Estetika je filosofická disciplína zabývající se krásnem a jeho působením na člověka. Estetické úvahy provázely filosofii od samotných počátků. Už krásná Kleopatra věděla, že mužské pokolení uchvátí bude-li dokonalá, denně ji služebnictvo upravovalo a krášlilo několik hodin. Jak vnímáme krásu žen po padesátce dnes?

Filosofové a krásno

Pýthagorás a jeho následovníci spatřovali krásu v dokonalosti matematického řádu světa. Tento řád byl podle pythagorejců tvořen nezávisle existujícími přirozenými čísli (= počty) a jejich poměry (racionálními čísly).

Podle Platóna je krásno sepětím dobra, pravdy a krásy.

Aristoteles říká, že “působením umění vzniká všechno, čeho tvar je v duši.” Záliba v napodobeninách je člověku přirozená stejně jako poznávání

Estetika 21.století

Kult věčného mládí se v dnešní době řeší estetickými a chirurgickými zákroky. Je složité odpovědět na otázku, jak je vnímána krása ženy ve 21.století, především ženy po padesátce. Filosoficky vzato – vrásky jsou znamením moudrosti, a v té je vnitřní krása. Moderní estetikou vzato – vrásky ženy po padesátce se dají dokonale zamaskovat zákrokem. Takto upravená dáma se cítí dobře, vyřazuje z ní spokojenost a vystupuje sebevědomě. Je svým způsobem nezapomenutelná , dnes se říká: „na svůj věk krásná“. A moudrost přece patří k věku.

 Vady a odchylky

Plastická chirurgie a estetická medicína je lékařský obor, který se zabývá odstraňováním vad a odchylek vzhledu, jež se liší od všeobecně uznávaného normálu či ideálu krásy, proporcí a estetického vnímání. Vady a odchylky mohou být buď vrozené (rozštěp obličeje, vývojové vady končetin), nebo získané (úraz, stárnutí).

Základní skupiny operací, které estetická chirurgie řeší:

1. vrozené vady a odchylky

2. tělesné křivky

3. stárnutí

4. doplňkové estetické operace

 Kdy jít na první větší zákrok?

Estetická chirurgie provádí zákroky bez celkové anestezie, na plastické chirurgii jde o větší zákroky v celkové anestezii. Ženám a mužům po 40tce se doporučují estetické zákroky postupné a nenáročné na čas. Přesto velmi účinné.

„Poslední novinkou v estetické medicíně jsou 3D nitě – lifting jen s lokálním umrtvením. Zákrok doporučuji klientům, u kterých při konzultaci vidím povolené tváře, ale ještě mají elastickou kůži,“ říká primářka Mirka Pelechová z Ústavu lékařství a kosmetiky v Praze.

Jak vnímají estetické zákroky moderátorky Dámského klubu na Frekvenci 1?

Aneta: “Dnešní plastické vymoženosti mi přijdou naprosto úžasné, zvláště pak pro lidi, kteří mají nějakou viditelnoulnou fyzickou vadu a trápí se tím. Ovšem něco jiného je, když patříte mezi posedlé dokonalostí a neumíte stárnout. Není nic horšího, než žena po 50tce, která vypadá jak figurka z Madame Tussaud. Přeci jen, vrásky také mohou být krásné, když je umíte nosit.” 

Markéta: “Myslím si, že není třeba čekat na padesátku. Ano, je-li pomoci, proč by člověk nemohl vypadat lépe, než by byl býval vypadal. A na ženách jsou hezké jen vrásky od smíchu. Ty od starostí podle mě nosit nemusí.A pokud žena , ať už z důvodu sebevědomí, zdraví nebo jen proto, že chce vypadat lépe, využije plastiku neznamená to, že neumí stárnout.”

A jaký váš názor? A názor moderátora Dana Kostky? Poslouchejte dnes od 16:00 do 17:00 Dámský klub Frekvence 1. 

Životní styl - další články

Doporučujeme