Podzimní péče o trávník. Víme, jak na to!

17. září 2014·Životní styl·Ivana Zítová

Kdo by nechtěl mít na jaře výstavní trávník bez plevelů, plísně a vypálených map od sluníčka? Poradíme vám, jak vypěstovat "golfový" trávník, že vám budou sousedi závidět. Jen je třeba začít už teď, na podzim.

Výška trávníku

Podle počasí sečeme trávník do nástupu zimy. „Je dobré seč postupně zvyšovat. Ideální výška trávníku před zimou je přibližně 4 centimetry,“ radí na Frekvenci 1 Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu.

 

Podzimní hnojivo

Pokud trávník pravidelně hnojíte, je čas na změnu. Na trhu jsou speciální podzimní hnojiva. Mají méně dusíku a více živin, které zpevňují stéblo a listy. Tím trávník posílíte na přezimování.

 

Odstranit mech

Před zimou trávník provzdušněte. „Pokud se v trávníku objeví mech, odstraňte ho! V mechových polštářích se drží voda, a to je základ pro uhnízdění hub a chorob z plísní, které se i pod sněhem šíří po celé ploše zahrady a trávu zničí,” říká Dvořák.

Stačí hrábě

Zapomeňte na nákup nebo půjčování drahých vertikutačních strojů, které kořenový základ rostlin zničí a na jaře se nestihnou vzpamatovat. Stačí pevné ruce a kvalitní hrábě. Na rozdíl od strojů nehrozí poškození kořenové soustavy.

Pryč s plevelem

Na podzim je nejvyšší čas odstranit z trávníků plevel. „Pokud vám vadí pampelišky nebo sedmikrásky, zlikvidujte je hned. Tráva má výbornou schopnost regenerace a holá místa rychle zarostou,” říká na Frekvenci 1 Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu.

Životní styl - další články

Doporučujeme