Vyhledávání
Poradíme vám, co s jablky
Letošní rok přináší rekordní úrodu jablek. Některé odrůdy jdou uskladnit ve sklepě, jiné je třeba hned zpracovat.
ČATNÝ
Variant, jak zpracovat velkou úrodu jablek je několik, například:
– uskladníme na chladném místě a pojídáme je celou zimu
– nastrouháme, posypeme cukrem a zamrazíme jako dřeň místo smetanové zmrzliny (dřeň je zdravější)
– upečeme štrúdl pro celou rozvětvenou rodinu ( a pečeme, dokud jablka nespotřebujeme )
– naložíme jako kompot
– usušíme na křížaly (ideální k televizi místo kalorických brambůrek)
– vyrobíme si mošt nebo calvados
– uvaříme hustou jablečnou omáčku s rozinkami, česnekem, cibulí a hořčicí a zpracujeme na chutné čatný, jde o vynikající tradiční italskou pochoutku k dochucování
Recept na čatný
- 1 kg jablek
- 5 stroužků česneku
- 1 cibuli
- lžičku pálivé papriky
- lžičku zázvoru
- lžičku kari
- špetku soli
- rozink
- půl hrnku cukru
Cibuli si nakrájejte najemno a česnek rozmačkejte. S oloupanými a nastrouhanými jablky a s kořením smíchejte a vařte asi 30 minut. Přidejte půl hrnečku cukru a rozinky a nechte ještě 15 minut vařit. Hotovou směs dejte uležet a naplňte do skleniček. Pro jistotu je můžete 10 minut sterilovat při 80 °C. Takové čatný se pak výborně hodí k masům
Mošt
V moštárně, pokud přivezete víc jak 50 kilogramů jablek, vám vyrobí domácí mošt. „Vhodné je alespoň 50 kilo, ze sto kilo získáme 60-80 litrů moštu,“ říká na Frekvenci 1 majitel moštárny, Ladislav Prajz.
Recept na horký mošt
- 1 lmoštu
- celá skořice
- 7 ks hřebíčku
- 1 lžička citronové kůry
Šťávu nalijte do hrnce, přidejte koření a nechte svařit. Odvážnější a nebo promrzlejší mohou pro zahřátí přidat i trochu rumu.
Sušené křížaly
Vsadit můžeme i na pochoutku našich babiček a prababiček.
Jablka omyjte, můžete je i oloupat, odtraňte jadřince a krájejte na 5-7 milimetrové plátky. Sušit je můžete buď v troubě na pečícím papíru při teplotě 50-70 stupňů, a nebo v sušičce ovoce. Sušené křížaly patří na každý vánoční stůl.