Poradíme vám, co s jablky

30. září 2014·Životní styl·Ivana Zítová

Letošní rok přináší rekordní úrodu jablek. Některé odrůdy jdou uskladnit ve sklepě, jiné je třeba hned zpracovat.

ČATNÝ

Variant, jak zpracovat velkou úrodu jablek je několik, například:

– uskladníme na chladném místě a pojídáme je celou zimu

– nastrouháme, posypeme cukrem a zamrazíme jako dřeň místo smetanové zmrzliny (dřeň je zdravější)

– upečeme štrúdl pro celou rozvětvenou rodinu ( a pečeme, dokud jablka nespotřebujeme )

 – naložíme jako kompot

– usušíme na křížaly (ideální k televizi místo kalorických brambůrek)

– vyrobíme si mošt nebo calvados

– uvaříme hustou jablečnou omáčku s rozinkami, česnekem, cibulí a hořčicí  a zpracujeme na chutné čatný, jde o vynikající tradiční italskou pochoutku k dochucování

Recept na čatný

  • 1 kg jablek
  • 5 stroužků česneku
  • 1 cibuli
  • lžičku pálivé papriky
  • lžičku zázvoru
  • lžičku kari
  • špetku soli
  • rozink
  • půl hrnku cukru

Cibuli si nakrájejte najemno a česnek rozmačkejte. S oloupanými a nastrouhanými jablky a s kořením smíchejte a vařte asi 30 minut. Přidejte půl hrnečku cukru a rozinky a nechte ještě 15 minut vařit. Hotovou směs dejte uležet a naplňte do skleniček. Pro jistotu je můžete 10 minut sterilovat při 80 °C. Takové čatný se pak výborně hodí k masům

Mošt

V moštárně, pokud přivezete víc jak 50 kilogramů jablek, vám vyrobí domácí mošt. „Vhodné je alespoň 50 kilo, ze sto kilo získáme 60-80 litrů moštu,“ říká na Frekvenci 1 majitel moštárny, Ladislav Prajz.

Recept na horký mošt

  • 1 lmoštu
  • celá  skořice
  • 7 ks hřebíčku
  • 1 lžička citronové kůry

Šťávu nalijte do hrnce, přidejte koření a nechte svařit. Odvážnější a nebo promrzlejší mohou pro zahřátí přidat i trochu rumu.

Sušené křížaly

Vsadit můžeme i na pochoutku našich babiček a prababiček.

Jablka omyjte, můžete je i oloupat, odtraňte jadřince a krájejte na 5-7 milimetrové plátky. Sušit je můžete buď v troubě na pečícím papíru při teplotě 50-70 stupňů, a nebo v sušičce ovoce. Sušené křížaly patří na každý vánoční stůl.

Životní styl - další články

Doporučujeme