Poradíme vám, co s jablky

Letošní rok přináší rekordní úrodu jablek. Některé odrůdy jdou uskladnit ve sklepě, jiné je třeba hned zpracovat.

ČATNÝ

Variant, jak zpracovat velkou úrodu jablek je několik, například:

– uskladníme na chladném místě a pojídáme je celou zimu

– nastrouháme, posypeme cukrem a zamrazíme jako dřeň místo smetanové zmrzliny (dřeň je zdravější)

– upečeme štrúdl pro celou rozvětvenou rodinu ( a pečeme, dokud jablka nespotřebujeme )

 – naložíme jako kompot

– usušíme na křížaly (ideální k televizi místo kalorických brambůrek)

– vyrobíme si mošt nebo calvados

– uvaříme hustou jablečnou omáčku s rozinkami, česnekem, cibulí a hořčicí  a zpracujeme na chutné čatný, jde o vynikající tradiční italskou pochoutku k dochucování

Recept na čatný

  • 1 kg jablek
  • 5 stroužků česneku
  • 1 cibuli
  • lžičku pálivé papriky
  • lžičku zázvoru
  • lžičku kari
  • špetku soli
  • rozink
  • půl hrnku cukru

Cibuli si nakrájejte najemno a česnek rozmačkejte. S oloupanými a nastrouhanými jablky a s kořením smíchejte a vařte asi 30 minut. Přidejte půl hrnečku cukru a rozinky a nechte ještě 15 minut vařit. Hotovou směs dejte uležet a naplňte do skleniček. Pro jistotu je můžete 10 minut sterilovat při 80 °C. Takové čatný se pak výborně hodí k masům

Mošt

V moštárně, pokud přivezete víc jak 50 kilogramů jablek, vám vyrobí domácí mošt. „Vhodné je alespoň 50 kilo, ze sto kilo získáme 60-80 litrů moštu,“ říká na Frekvenci 1 majitel moštárny, Ladislav Prajz.

Recept na horký mošt

  • 1 lmoštu
  • celá  skořice
  • 7 ks hřebíčku
  • 1 lžička citronové kůry

Šťávu nalijte do hrnce, přidejte koření a nechte svařit. Odvážnější a nebo promrzlejší mohou pro zahřátí přidat i trochu rumu.

Sušené křížaly

Vsadit můžeme i na pochoutku našich babiček a prababiček.

Jablka omyjte, můžete je i oloupat, odtraňte jadřince a krájejte na 5-7 milimetrové plátky. Sušit je můžete buď v troubě na pečícím papíru při teplotě 50-70 stupňů, a nebo v sušičce ovoce. Sušené křížaly patří na každý vánoční stůl.