Sebeláska je základem k tomu, abychom mohli dávat lásku ostatním. Nejprve ale musíme nakrmit sebe

29. září 2023·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Když vás něco nebo někdo štve nebo máte nějaký problém, vždycky musíte začít u sebe, říká kartářka Blanka o sebelásce. Ta je podle ní mnohem důležitější, než sebepřijetí. Jak na ní pracovat a jak si jí vybudovat?

Jako malí jste možná od dospělých slyšeli, že sebeláska je sobectví. „Není, je to to nejdůležitější. Sebeláska je energie čtvrté čakry a je základem k tomu, abychom mohli dávat lásku ostatním. Díky ní můžeme naplnit hladovějící srdce všem okolo nás. Nejprve ale musím naplnit sami sebe, protože jakmile rozdáme všechno, co máme a zapomeneme na sebe, tak pak čekáme na to, co nám dají ostatní. Nakonec ale můžeme zemřít hlady,” upozorňuje Blanka a dodává, že lásky musíme mít nejprve dost sami pro sebe, abychom jí mohli dávat ostatním. „Až potom platí, že negaci můžeme zastavit láskou. Bez sebelásky se vám to nepodaří a ublíží vám to. Abychom mohli dávat, musíme mít dost pro sebe.

Je důležité, aby rodičovská láska byla bezpodmínečná a nesmí se ničím podmiňovat. „Pokud to tak není, dítě si může myslet, že si lásku musí zasloužit. Zasluhuje se výplata, ne láska. Jinak to není láska, ale není to nic. Člověk, který má v sobě hodně lásky, jí může rozdávat. Rodiče své děti učí lásky a tím to vzniká,” říká kartářka s tím, že láska se nedá koupit ani předstírat. Jiná láska je ale k dětem a jiná ke kamarádům a k partnerovi a nedá se to srovnávat.

Láska je naše přirozenost a je potřeba se jí nebát jí cítit. Dávat a přijímat. I když jsme jí jako děti neměli, máme jí v sobě dostatek pro ostatní. Je potřeba otevřít a najít cestu k sobě prostřednictvím sebelásky a tím se stává láska v nás neomezená. Máme jí dostatek pro ostatní. Lásky se nesmíme bát.” Láska má tisíce podob a každá je krásná. Podcast Kartářka Blanka můžete slyšet na platformě Youradio Talk

 

Životní styl - další články

Doporučujeme