Teče z kohoutku závadná voda? Obdržíte zprávu do mobilu

2. října 2014·Životní styl·Ivana Zítová

Pryč jsou doby, kdy přijdete domů a neteče voda. Vodárny po celé republice pro své spotřebitele vytvořily informační systém - do mobilního telefonu vám přijde zpráva o závadné vodě či prasklém potrubí v ulici.

Na internetových stránkách vodárny v místě vašeho bydliště vyplňte svoje jméno a telefonní číslo, na které chcete zasílat  informace o kvalitě vody, odstávce, apod. Automaticky se dostáváte do databáze odběratelů nejnovějších informací.

Co je pitná voda

Tímto pojmem se rozumí zdravotně nezávadná voda, která při trvalé konzumaci nezpůsobuje onemocnění, či nepřispívá k zhoršení zdravotního stavu. Získává se pomocí úprav tzv. surové vody z povrchových nebo podzemních zdrojů. Světové průzkumy ukazují, že v soustrastné době nemá přístup k pitné vodě více než 1 miliarda lidí.

Informace od mobilních operátorů

Pražské vodovody a kanalizace nyní jednají s mobilními operátory, kteří by svým zákazníkům automaticky zasílali informativní textové zprávy, a to v případě znečištění či havárií vody. Služby by obě strany rády zrealizovaly co nejdříve.

Bakterie zničíte za  5 minut

V případě, že vaše voda je znečištěna bakterologicky, povařte ji aspoň 5 minut. Veškeré viry jsou usmrceny až po 30 minutách vaření vody. Chemické znečištění vody nelze převařením odstranit.

 

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme