Výzkum: Život si může prodloužit každý z nás. Není to tak složité!

27. srpna 2020·Životní styl·Redakce

Že je sport důležitý pro naše zdraví, to víme. Lidé, kteří nemají žádný pohyb, si doslova krátí život, jak ukazují výsledky aktuální studie.

Pohyb je alfa omega našeho zdraví a dlohouvěkosti. Potvrzují to výsledky studie vědců z univerzity ve švédském Göteborgu. Vědci se zaměřili na mnoho rozdílných faktorů, které mají během života vliv na lidské zdraví.

Sledovali několik tisíc mužů ve věku od 50 let až do jejich úmrtí.

Jeden z nejdůležitějších faktorů je například maximální příjem kyslíku do těla – jeho množství je v přímé úměře se zdravím. Vliv této hodnoty byl srovnáván s ostatními zdravotními faktory jako je onemocnění srdce, hmotnost, kouření a cukrovka.

Nejhorší je kouření

Výsledek, že dobré pohybové návyky prodlužují život, vědce příliš nepřekvapil. Ale čísla ano. Muži s nízkou nebo žádnou pohybovou aktivitou měli o 21% větší riziko úmrtí než muži, kteří se hýbou alespoň průměrně. A dokonce o 42% vyšší riziko než muži, kteří se sportu věnovali každý den.

Pravidelný pohyb ovlivňuje délku života mnohem víc než například vysoký krevní tlak. Jediné, co má na předčasné úmrtí ještě větší vliv, je kouření.

Dobrá zpráva

Nemusíte se stát zrovna maratónským běžcem nebo se denně trápit v bazénu, abyste prospěli vašemu zdravotnímu stavu. Stačí, když si do programu dne zařadíte krátkou procházku nebo 10 minut cvičení. Alespoň to pro sebe denně udělejte.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme