Zima v Rakousku bude bavit všechny generace. Děti využijí lyžařské školy, dospělí zase freeride

10. prosince 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Zima se přihlásila o slovo a ukázala své krásy. To je dobrá zpráva pro všechny milovníky sněhu a horských radovánek. Jestliže patříte mezi nadšené sportovce a horaly zároveň, určitě bedlivě sledujete, jak to vypadá se sněhovými podmínkami. A to nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Podcast Tipy Frekvence 1 si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk. 

Oblíbenou horskou destinací je Rakousko, kam ročně míří tisíce Čechů. Jenže do zimních dovolených se můžou propsat vysoké ceny a zdražování. Vypadá to, že to ale nebude příklad zahraničního výletu právě k našim sousedům. „Inflace žádnou evropskou zemi nešetří, ale Rakouska se nedotkla tolik jako Česka. Rakouská střediska navýší ceny zhruba o 10%, ale česká až o 15%. Ušetřit ale můžete tím, že si koupíte skipasy online a s dostatečným časovým předstihem,” radí redaktorka Eva Fóglová.

Dobré ceny najdete třeba v Horním Rakousku v lyžařských střediscích Hochficht nebo Hinterstoder. Ty ocení hlavně rodiny s dětmi. „V oblasti Solná komora doporučuji využít Salzkammergut Winter-Card. Jde o slevovou kartu, se kterou získáte až 25% slevy na lyžařské kurzy nebo na jiné sportovní aktivity. Stojí necelých pět euro, pokud ale strávíte v oblasti více, než tři noci, tak ji máte zcela zadarmo. K dostání je v cestovkách nebo v infocentrech,” doporučuje redaktorka. Rakouských Alp se ale nemusí bát ani rodiny s dětmi. „Ve většině lyžařských střediscích jsou lyžařské školy, které se věnují začátečníkům. Někde se o ty nejmenší starají již od tří let.

Vánoce bez trhů? Krásné jsou v Salzburgu nebo Linci

Pokud se jedná o zdatnější lyžaře, ti si mohou vyzkoušet freeride sjezdy. „Jedná se o lyžování na neupravených sjezdovkách. Místa s hlubokým sněhem najdete třeba v Zillertalu. Milovníci závodění se mají na co těšit. 24. ledna se v Schladmingu pořádá 20. ročník v nočním slalomu,” láká redaktorka. Rakousko ale není jen o lyžování. Na některých sjezdovkách ve Štýrsku se cvičí jóga, která uleví bolavým svalům a kloubům. Na své si přijdou i milovníci horské turistiky, protože na ně čekají kilometry dlouhé trasy. A Vánoce bez návštěvy vánočních trhů? To by nešlo a Rakousko je známé tím, že má jedny z nejkrásnějších trhů v Evropě. „Krásné jsou vánoční trhy v Salzburku, Grazu nebo v Linci,” uzavírá Eva Fóglová. Podcast Tipy Frekvence 1 si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Životní styl - další články

Doporučujeme