Miloš Zeman pro Frekvenci 1: Současné demonstrace smysl nemají, ale když se tam někdo chce přijít vyřádit, ať to udělá

9. června 2019·Press klub·Karolína Stránská

Zdroj: Besim Mehinbašić

Speciálním hostem Press klubu Frekvence 1 byl prezident Miloš Zeman. V rozhovoru se šéfredaktorem a novým moderátorem prezidentského Press klubu Lubošem Procházkou došlo na téma demonstrací na Václavském náměstí i chystané demonstrace na Letné.

Během cesty do zámku v Lánech dostal šéfredaktor Frekvence 1 Luboš Procházka pozvánku na demonstraci na Letné. Prezidenta Zemana se proto zeptal, zda se na ni náhodou nechystá.

“V roce 1989 jsem na Letné byl. To byla demonstrace, která měla smysl. Podle mého názoru dnešní demonstrace smysl nemají, ale když se tam někdo chce přijít vyřádit, ať to udělá. Já uklidňuji společnost tím, že jednám s politiky. Nebudu jednat se zběhlým studentem, který by měl dokončit svá studia a najít si zaměstnání. Organizace protivládních demonstrací není perspektivní profesí,” řekl Zeman na adresu jednoho z organizátorů demonstrací Mikuláše Mináře.

Mezinárodní zájem o české demonstrace

O protivládních demonstracích se psalo i v mnoha prominentních zahraničních denících. Nevnímá prezident tyto články jako vrhání špatného světla na náš stát?

“O řadě zemí se ve světě píše v daleko horší souvislosti. Díky bohu demonstrace probíhají bez násilí. Plně respektuji právo demonstrantů se vyjádřit, ale pokud si přejí demisi premiéra, říkám jim, že v parlamentní demokracii je demise premiéra možná jen dvojím způsobem. Buď tak, že premiér prohraje volby, nebo Poslanecká sněmovna vysloví premiérovi nedůvěru. Doporučoval bych organizátorům, aby si pozvali politiky, kteří chtějí vyslovit Babišovi nedůvěru. Dosud tam vystupovala Jitka Čvančarová, která zvedala své svalnaté paže k nebesům, či bezvýznamný Dolínek, který byl vypískán. Proč by si nepozvali Miroslava Kalouska, když TOP 09 chce vyvolat hlasování o nedůvěře? Tedy totéž co chtějí demonstranti. Demonstrace považuji za podpůrné shromáždění pro české politiky, které chtějí odvolání Andreje Babiše,” dodal prezident.

Zeman podle svých slov říkal bývalému slovenskému premiérovi Robertu Ficovi, že neměl rezignovat kvůli demonstracím, které na Slovensku vypukly po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. “Koneckonců se ukázalo, že vražda toho novináře Kuciaka velmi pravděpodobně neměla politickou, ale byznysovou souvislost. No ale když se někdo nechá překvapit a reaguje poněkud hystericky, je to jeho chyba,” uvedl Zeman.

O financování demonstrací slyšel Miloš Zeman pouze hypotézy. Vzhledem k tomu, že se jedná o hypotézy, se k tomuto tématu nechtěl dále vyjadřovat.

Štvanice na politiky

Vnímá prezident současný stav jako hon na politiky?

“Každý politik si musí zvyknout na štvanici. Záleží na tom, kým je štvanice prováděna. Zda opozičními politiky, či sponzory neúspěšných kandidátů, nebo novináři, kteří většinou v životě sami nic nedokázali. Nejlepší je všechny ignorovat a řídit se rčením ‘Nezlob se na trpaslíky, že ti oťukávají kotníky, oni výš nedosáhnou.“

Praha podle Zemana představuje 10% české populace, není možné aby těchto 10% rozhodovalo o vládě, o tom, kdo bude prezident či předseda vlády. Zemanovi se také líbila sobotní Babišova slova, která pronesl v Bratislavě. Babiš tam řekl, že Česká republika není Slovensko a v České republice se nebude měnit vláda na základě demonstrací.

Press klub - další články

Doporučujeme