Češi se spojili a pomáhají ukrajinským zvířatům. Nabízejí dočasnou péči i peníze

6. března 2022·Krize na Ukrajině·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: ČTK)

Situace v ukrajinských útulcích není dobrá. Přiznává to česká zvířeckoprávní organizace Svoboda zvířat, která se snaží pomáhat a zajišťovat zvířatům péči a pomoc. Jak mohou pomoci lidé v České republice, co mají dělat a co naopak nedělat?

Do České republiky mohou psi, kočky i fretky vstoupit se svými majiteli, ale čeká je karanténa. Během té je vyšetří soukromý veterinární lékař, jak uvedla v oznámení Státní veterinární správa (SVS). „Chápeme mimořádně těžkou situaci lidí, kteří kvůli probíhajícímu válečnému konfliktu na území Ukrajiny opouštějí svou zemi. Chápeme také, že si řada z nich s sebou chce vzít své domácí mazlíčky, k nímž má vztah a povinnost se o ně postarat. Nechceme je proto zatěžovat zbytečnou byrokracií, či jim vstup se zvířaty do ČR znemožňovat. Nicméně je na druhou stranu nutné minimalizovat riziko zavlečení vztekliny či dalších nebezpečných nákaz do země,” vyjádřil se k celé situaci ústřední ředitel SVS Zdeněk Semerád.

Češi se ale ukázali, že jim záleží nejen na Ukrajincích, ale i na jejich zvířatech. Situace je nicméně velmi nepřehledná, proto není dobrý nápad, abyste oslovovali vy sami jednotlivé útulky a organizace. Ti jsou v současnosti zahlceni, protože se starají o stovky zvířat a nemohou na zprávy odpovídat.

Jak můžou Češi pomoct?

V současnosti jsou nejlepší tří možnosti. Pokud máte zkušenosti s dočasnou péčí nebo máte prostor přijmout zvíře v nouzi, vyplňte dotazník od společnosti Vegan Figher, která je v kontaktu s některými z ukrajinských útulků. Uloží si vás do databáze a jakmile budou zvířata připravena k převozu, budou vás informovat. Zvířata, která musí zůstat na místě, můžete podpořit finančním darem, sběr peněz organizuje Svoboda zvířat, která je v komunikaci s ukrajinskou organizací UAnimals.

View this post on Instagram

A post shared by Svoboda zvířat (@svobodazvirat)

Pracovníci z UAnimals stále setrvávají v Kyjevě a snaží se pomáhat odtud. Obdivuji jejich neskutečnou odvahu a odhodlání pomoci zvířatům,” říká Jolana Haismanová ze Svobody zvířat. Ukrajinská organizace finance rozdělí mezi útulky, azyly, záchranné stanice a další potřebná zařízení. Pokud máte rodinu, známé či kamarády na Ukrajině, informujte je, že mohou cestovat i se svými mazlíčky a nemusí je nechávat na Ukrajině.

Pomoc Ukrajině. (Foto: se souhlasem Ministerstvo obrany)

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme