Jiří Mádl: Pomoc seniorům je teď moje priorita. Nový projekt vznikl za půl dne

18. března 2020·Celebrity·Barbora Pisingerová

Foto: reprofoto YouTube / Ad Hackers

Epidemie nemoci z nového koronaviru probouzí v lidech solidaritu a do pomoci bližním se zapojil také herec Jiří Mádl (33). Ten ve spolupráci s agenturou AdHackers a studiem MadeByDeus.com spustil novou webovou stránku www.pomocsousedum.cz, skrz kterou se snaží inspirovat zdravé lidi, aby pomáhali nemocným sousedům a seniorům. 

Kampaň s názvem „Zachraň bábu, zachraň dědka“ si za cíl vzala hlavně rozšíření povědomí o potřebných a inspirování všech, kteří mohou, aby nabídli svým bližním pomocnou ruku.

“Zjišťovali jsme, kde můžeme nejvíc pomoci. Největší problém jsou roušky a to, že ohrožení senioři jsou někde doma a my o nich nevíme. Také jsem se dozvěděl, že byl velký přebytek lidí, kteří chtěli pomoct, ale hrozně málo seniorů, o kterých bychom reálně věděli,” uvedl Mádl v ranním vysílání na Rádiu Z o počátcích projektu.

Kde přesně jsou potřební senioři si musí zjistit sám člověk, který je odhodlaný pomoci. Nové stránky ale pátrání trochu zjednodušují. Na adrese www.pomocsousedům.cz si lidé mohou stáhnout leták, který pak vyvěsí v okolí svého bydliště, napíšou na něj kontakt na sebe a nabídnou přes něj pomoc s nákupy, vyzvednutí léků nebo vynášení košů rizikovým skupinám obyvatel.

Lidé přitom podle Mádla nemusí vyvěsit jen nabízený leták, jde podle něj spíš o inspiraci ohledně metodiky. Pokud někdo například ví, že u něj v budově žijí také starší lidé, může klidně zaklepat a pomoc nabídnout přímo.

“Vzniklo to jedním telefonátem s kamarádem Michalem Deusem z AdHackers,” popsal Mádl. “On říkal, čím si myslíš, že bychom ještě mohli pomoct? Měl nápad na jeden web, já jsem říkal, že asi největší problém je, že ti senioři někde jsou a že je musíme najít. Vyměnili jsme si pár vět a tohle vzniklo během půl dne, dne. V podstatě jsme večer už točili, druhý den to šlo do světa a do médií a teď už věřím, že reálně pomáháme,” nechal se slyšet.

Není to přitom jediný způsob, jakým se Mádl snaží v náročné situaci pomáhat okolí. Do hry zapojil i sociální sítě.  “Já jsem se na Instagramu snažil rozjet takovou druhou aktivitu, která se jmenuje Make Your Hadry Great Again,” popsal herec, režisér a scénárista.

V současnosti totiž existuje řada skupin, které intenzivně pracují na šití podomácku vyrobených roušek. Do akce se zapojila například řada švadlen z divadel. “Já teda vím, že v té mojí obci herecké, potažmo filmařské, se to rozjelo ve velikánském, a chybí jim látky. A každý máme doma spoustu triček nebo různých hadrů, kravin, které se dají sebrat, dovézt a oni potom z toho šijí,” popsal Mádl.

“Už mám polovinu šatníku pryč a už se z toho šije v Divadle Pod Palmovkou. Ale pomoc seniorům je teď moje priorita,” přiznal umělec.

Celebrity - další články

Doporučujeme