Jsem prostě řízkový, nemůžu pomoct. říká Jirka Babica

13. října 2014·Celebrity·Ivana Zítová

Lidé podle Babici udělají z Hrušky prznitele, stejně tak jako ho udělali z něj a právě to Láďovi nezávidí.

Jirko, tys také vařil v Německu, to už jsme několikrát probírali. Jaké máš nejoblíbenější německé jídlo a jaký vůbec máš vztah k německé kuchyni?

Tak oni jim říkají “krauti“ (kraut=zelí), jsou to takoví zelňáci. V každém případě je to všechno jinak než to bylo před těmi 20 lety, kdy si tam každá část Německa držela své pokrmy. Teď už se tam hodně dostala i ta Itálie, takže tam velký rozdíl mezi nimi a námi nebude. Co se Německa týče, tak samozřejmě si najdete výborné věci, ale musíte vědět, kam jdete. Mají výborné třeba Sauerbraten, což se dá přirovnat ke svíčkové, je to tmavé, hodně kyselé, taková hovězí pečeně. Co mě tam zaujalo je, že opravdu jedí ten produkt v době, kdy to roste. Mají třeba chřest, který se jí od konce května do června, kdy se ráno sebere a pak jde na trh. Mušle zase jedí jen v měsících, který končí na “R“, to znamená september, november, december. Nebo husy mají, ale zase jenom ten měsíc a všichni to jedí. A po měsíci zase husu nejedí. Já jsem opravdu Čech. Když přijedu do Bayernu, tak kam běžím, je hned samozřejmě Schweinshaxe. Oni jsou na to mistři a objedná si  ji tam spousta lidí. Když zase pojedete nahoru, tak tam jsou zase ty ryby. Každý ten kus Německa má své.

Jaké jídlo naopak nemusíš a nerad se do něj pouštíš?

Já nejsem žádný velký příznivec těstovin. Ač jsem to dělal, umím to a nic mi v tom nebrání, tak pokud bych si měl vybrat smažený řízek nebo spaghetti carbonara, tak si udělám ten řízek. Já jsem prostě řízkový, já si nemůžu pomoct.

Co říkáš na nové vaření s Láďou Hruškou, který tě “vystřídal“ na TV Nova?

No tak spíš to chce vidět z té druhé strany. Tady je vidět, co ten národ chce. On udělal něco, co ti lidé chtějí. My si nevaříme jen v sobotu a v neděli, jak to v některých pořadech vypadá. Prostě paní přijde domů, má dvě děti, manžel přijde, tak žena musí něco rychle udělat, aby tam nestrávila pět hodin. Dneska máš internety plné veškerých receptů, tak se stačí podívat, vybrat nějaký jednoduchý, a pokusit se ho udělat, což on dělá. Má s tím úspěch, tak proč ne. Spíš ho lituju z toho důvodu, že jednou třeba si to bude vyčítat, protože lidé z něj udělají bohužel nějakého prznitele. Pro určitou část státu jsem byl prznitel já a on to převezme, takže v tom ho docela lituju.

Dal ti někdo sežrat tvůj odchod z Novy?

Tak to bych ani neřekl. Já jsem vlastně z Novy odešel a ani jsme se nerozloučili, nebylo s kým. Za tu dobu, co jsem tam byl se tam také vystřídala spousta lidí. Mě vždycky paní, která hlídala nahoře parkoviště, říkala: „Já jsem tady přežila tolik ředitelů, Jirko, to by ses divil…“ (smích)

Na celý rozhovor se můžete těšit v úterním ránu na Frekvenci 1 u Pokondrů.

Celebrity - další články

Doporučujeme