Kamu ukázala bříško a promluvila o životě bez menstruace. Namísto těhotenství ale přiznala drsnou diagnózu

5. června 2021·Celebrity·Barbora Pisingerová

Foto: se souhlasem @chefkamu

Známá šéfkuchařka Kamila Rundusová (31) vystupující pod přezdívkou Kamu se na sociální síti pochlubila kulatým bříškem a promluvila o měsících bez menstruace. Rychle ale ubezpečila své fanoušky, že za fyziologickými změnami nestojí v žádném případě těhotenství. Na vině je bohužel nemoc, o které se nyní rozhodla šířit osvětu. 

Šéfkuchařka Kamu překvapila fanoušky několika fotografiemi, na kterých pózuje velmi podobně, jako nastávající matky. Na snímcích stojí pouze v prádle a rukama si láskyplně drží kulaté bříško, jako by byla těhotná. Zároveň přiznává, že již 8 měsíců nedostala menstruaci.

Kdo by si ale myslel, že se její rodina brzy rozroste, ten by byl pořádně na omylu. Kuchařka a autorka řady receptů se totiž svěřila, že jí život komplikuje nepříjemná diagnóza.

“Ze všech stran a téměř denně slyším, že se někdo rozvádí, krachuje, je vážně nemocný, umírá… Dějou se šílený věci, a proto jsem zvažovala, jestli tohle vůbec sdílet, neb jsem to vnímala jako osobní a citlivý téma. To se ale zlomilo a já chci rozšířit povědomí o syndromu, o kterým se málo ví,” napsala na svém instagramovém profilu, kde ve středu zveřejnila čtyři příspěvky popisující její zdravotní nesnáze.

View this post on Instagram

A post shared by KAMU (@chefkamu)

Kamu přiznala, že prožila život plný stresu a zdravotní potíže jí bohužel nebyly cizí. Navzdory veškeré snaze se ale její stav nelepšil, ba naopak. “Byla jsem na Kostarice sama a bylo mi fyzicky šíleně. Nový lékař mi udělal všemožné testy, za pár dní mi zavolal a padalo z něj: PCOS (polycystic ovary syndrom), vaječníky plné cyst a folikul, diabetes z důsledku dlouhodobé rezistence inzulínu, absence ovulace – neplodnost, narušený endokrinní systém a funkce štítné žlázy, hormonální nerovnováha, chronický zánět v těle… A jel dál,” svěřila se.

Znalosti chybí i odborníkům

Autorka několika kuchařek si zároveň postěžovala, že povědomí o této nemoci stále chybí, a to dokonce i mezi odborníky. “Moderní ženští lékaři nechápou, že je pojem ve světě o tomto syndromu tak málo rozšířený, a dokonce mnozí gynekologové o něm nejsou edukovaní. A právě to se teď snaží lékařské komory ve světě změnit, a i proto o tom píšu,” informovala.

Kamu pak fanouškům vypsala některé příznaky, které mohou ženám napovědět, že by se nemoc mohla týkat i jich. “Syndrom PCOS postihuje až 150mil. žen na světě. Velká část to ani neví a netuší, odkud pramení jejich nesebedůvěra, deprese, (až sebevražedné myšlenky), výkyvy nálad, obezita (až 90% žen s PCOS jí trpí), akné, vypadávání vlasů, neplodnost a mnoho dalšího. Pokud se o své vaječníky nezačneme starat včas, můžeme se zcela připravit nejen o svou plodnost, ale dál to může vést k přerůstání děložní výstelky – endometriální hyperplazii, která vede až k rakovině,” upozornila. Ona sama musí kvůli nemoci na operaci.

View this post on Instagram

A post shared by KAMU (@chefkamu)

Mít to víc na salámu

Nakonec ale zakončila své vyjádření pozitivně. Důležité je podle ní hlavně starat se o svou duševní pohodu a omezit ve svém životě stres. Ten nemusí ovlivnit jen syndrom polycystických ovarií, ale i řadu dalších nemocí. “Jak Robí říká, důležitý je mít víc na salámu! Rejpeme se ve věcech, na kterých nestojí svět, místo toho abychom se věnovali sami sobě, vlastnímu zdraví, pohodě, rodině,” předala svým příznivcům radu svého přítele Robiho Chada.

Celebrity - další články

Doporučujeme