Matt Damon slaví padesátiny! Charismatický herec zvládá role slušňáků i akčních hrdinů

8. října 2020·Celebrity·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

Americký herec Matt Damon patří k největším filmovým hvězdám dneška a jeho filmy vydělaly jen v kinech stamiliony dolarů, zároveň má ale rád svůj klid a na prvním místě je pro něj rodina. Do první hollywoodské ligy prorazil díky vlastnímu oscarovému scénáři, později zazářil jako ukázkový psychopat, akční hrdina nebo astronaut. Damon, který se narodil 8. října 1970, ale nikdy neztratil image hodného kluka ze sousedství, se kterým do světa filmu přišel.

Příběh Damonova prvního velkého úspěchu působí, jako by ho napsal nějaký – a to ještě nepříliš dobrý – scenárista. Dvojice ne moc známých herců v pauzách mezi filmovými “štěky” napíše scénář, ten díky kamarádovi, nezávislému režisérovi, dostane šanci u menšího studia, které za kameru postaví jednu z vycházejících režisérských hvězd. Výsledkem je jeden z filmových hitů sezóny, nominace na Zlaté glóby, devět nominací na Oscara a dokonce prestižní soška za nejlepší scénář.

Těžké začátky

Přesně tak to ale bylo v případě filmu Dobrý Will Hunting (1997), který Damon napsal s Benem Affleckem a pro Miramax ho natočil Gus Van Sant. Snímek o geniálním mladíkovi, který díky matematickému nadání nakonec dokáže opustit prostředí dělnických outsiderů, napsali Damon s Affleckem v době, kdy se pokoušeli prorazit.

“Mně se vůbec nedařilo dostat práci. Doufal jsem, že prorazím s westernem Geronimo, film ale příliš úspěšný nebyl. Začal jsem o sobě strašně pochybovat,” vzpomínal Damon.

Po úspěchu Willa Huntinga ale byly pochyby ty tam. Na přelomu století hrál rodák z Massachusetts třeba ve filmu Talentovaný pan Ripley (1999), kde zazářil v postavě bezskrupulózního zločince, nebo Spielbergově dramatu Zachraňte vojína Ryana (1998).

Malé role dostal také v několika snímcích Kevina Smithe – právě ten přišel za Harveym Weinstenem (kdysi významným producentem, jehož kariéru ukončil soud za sexuální nátlak) a přiměl ho přečíst si Damonův a Affleckův scénář.

Jason Bourne

Pak přišla role v prvním díle Soderberghovy krimikomedie Dannyho parťáci (2001) – kterou si zopakoval i v pokračováních – a v roce 2002 dorazil do kin Agent bez minulosti, který se stal dalším zlomem v Damonově kariéře. Role elitního zabijáka Jasona Bournea, který po ztrátě paměti pátrá po tom, kdo vlastně je, udělala z herce s klukovskou tváří akční hvězdu. “Změnil celý můj život… Před ním nikoho ani nenapadlo, že bych mohl obstát také v roli akčního hrdiny,” tvrdí Matt Damon.

K Bournovi (jehož první díl se natáčel i v Praze) se ještě třikrát vrátil, naposledy před čtyřmi lety ve filmu nazvaném Jason Bourne. To už dávno patřil do první herecké ligy a měl na kontě spolupráci třeba s Martinem Scorsesem (Skrytá identita, 2006) nebo vycházející jihoafrickou režisérskou hvězdou Neillem Blomkampem (Elysium, 2013). “Bez Bourna bych tyhle dva filmy, jež v mém profesním životě znamenaly milníky, nikdy nenatočil,” myslí si otec čtyř dcer a také aktivista.

“Rodiče mě tak vychovali. Chtěli ze mě mít odpovědného člověka, který se o svět kolem sebe zajímá a angažuje se,”popsal Damon důvody, proč založil nadaci pomáhající v Africe se získáváním pité vody a kromě ní se přitom angažuje také v dalších humanitárních projektech.

V nich často spolupracuje s dalšími hollywoodskými hvězdami, zejména svými přáteli Georgem Clooneym a Bradem Pittem. S nimi sdílí i politické názory, patří třeba k odpůrcům Donalda Trumpa.

V Hollywoodu se Damon vypracoval do pozice, že může dělat jen filmy, které ho osloví. “Nechci pracovat jen ze strachu, že na mě byznys zapomene, když ročně neudělám alespoň dva tři filmy. Raději si počkám na ten správný příběh,” tvrdí herec, který v posledních letech hrál třeba v na sci-fi nebývale pozitivním Marťanovi (2015) nebo snímku ze zlaté éry automobilových závodů Le Mans ’66 (2019). A mihl se i v drobné roličce v marvelovském blockbusteru Thor: Ragnarok (2017).

Foto: Shutterstock

Celebrity - další články

Doporučujeme