Můžu se litovat, ale na to nemám čas. O životě herce Michaela J. Foxe a jeho boji s Parkinsonem vychází nový dokument

10. dubna 2023·Celebrity·Redakce

Michael J. Fox (Zdroj: Profimedia)

Jeho hvězda byla na začátku 90. let na vrcholu. Michael Fox byl hvězdou, především díky filmům Návrat do budoucnosti. Jeho život i skvěle rozjetou kariéru mu ale přerušila Parkinsonova nemoc, kterou trpí od roku 1991. A právě o něm natočila společnost Apple TV+ dokument Still: A Michael J. Fox Movie.

V roce 1991 bylo herci Michaelu J. Foxovi 31 let a svět mu ležel u nohou. Ten rok se dozvěděl, že trpí Parkinsonovu nemocí, ale o jeho diagnóze se svět dozvěděl až o sedm let později. V té době natáčel snímek Doktor Hollywoodu, ale i tak se dále herectví věnoval. Na své konto si kromě trilogie Návrat do budoucnosti napsal ještě snímky jako Oběti války, Život  Mikeym, Poslíček, Vztek, Americký prezident nebo Všichni starostovi muži.

V té době se částečně stáhl z veřejného života, aby se věnoval šíření osvěty o nemoci a vývoje léků na Parkinsona. Stále totiž nejsou dosud pochopeny příčiny a neexistuje účinný lék. Během nemoci dochází k úbytku nervových buněk v oblasti středního mozku, které produkují dopamin. Při jeho nedostatku ztrácí lidé motorické schopnosti a koordinaci, snižuje se jejich svalové napětí a zhorší se automatické pohyby. Nemoc může přejít až k demenci.

Herec se po zjištění utápěl v alkoholu, ale pak s tím definitivně seknul. V roce 1998 podstoupil neurochirurgický zákrok zvaný thalamotomie (jedná se o destrukci malé skupiny buněk v části mozku zvané thalamus pomocí laserového gamma nože) a o dva roky později založil The Michael J. Fox Foundation, organizaci podporující výzkum a léčbu nemoci. O svých zkušenostech napsal i několik knížek a nyní by měl vyjít dokument Still: A Michael J. Fox Movie, který by měl mapovat jeho život z jeho perspektivy.

Tvůrci měli přístup k rodině a zkoumají, co se děje, když „nevyléčitelný optimista bojuje s nevyléčitelnou nemocí“. „Sebelítost je mírnou formou zneužívání,“ řekl Fox v březnu na festivalu South By Southwest, kde měl dokument světovou premiéru. „Můžu se litovat, ale na to nemám čas. Z téhle zkušenosti může vzejít poučení, je to svým způsobem výzva,“ svěřil se herec. Dokument vychází 12. května na Apple TV+.

Celebrity - další články

Doporučujeme