Slunce, seno, narozeniny! Režisér Zdeňka Troška oslavil sedmdesátku, žádný další film už točit nebude

19. května 2023·Celebrity·Redakce

Zdeněk Troška (Zdroj: Profimedia)

Na svém kontě má třeba filmové série Slunce, seno, Babovřesky, Kameňák nebo pohádky jako Princezna ze mlejna, Čertovo pírko nebo Zakleté pírko. Režisér Zdeněk Troška si už několik let užívá důchodu a odmítá natočit cokoliv dalšího. A dnes slaví 70. narozeniny.

Není to tak dávno, co měl režisér v sobě pocit nespravedlnosti a křivdy. Rozčilovalo ho to, za jakých podmínek mu televize a produkce nabízely točit. „Představte si, co mi zkoušejí nabízet: seriál, na který bych měl polovinu času a polovinu peněz než normálně. Vždyť to se nedá natočit v nějaké přijatelné kvalitě. Na to se můžu vykašlat, to radši nebudu vůbec točit,“ svěřil se před lety Troška.

A svůj slib dodržel a za kameru se nevrátil. Nyní si užívá důchodu. „Daří se mi perfektně. Od té doby, co jsem filmování pověsil na hřebík, jen kvetu. Dozvěděl jsem, že na Facebooku se množí úvahy, že Troška skončil s natáčením kvůli vážné nemoci. A já jsem přitom zdravej, až se za mnou lidi otáčejí,“ smál se dnešní oslavenec, který dodal, že je velmi spokojený. „Konečně nemusím myslet na tisíc věcí najednou, termíny a podobně, mám čistou hlavu. Nemám žádnou starost, nemusím se s ničím a s nikým zlobit, jsem svým pánem… Je to úžasný!

K návratu do práce ho tak nikdo zdá se nepřemluví. A to ani kdy by mu nabízely hromadu peněz. „Cítím, jak jsem se nadechl a jak mám z každého dne velikánskou radost. Taky jsem byl v poslední době třikrát v Itálii, pořád čtu, dokonce jsem pozvaný do jedné zapomenuté knihovny, kde si budu moci vybrat, co budu chtít. Jenže knih mám už tolik, že je nemám kam dávat,“ dodává s úsměvem. Svoje narozenin tak zřejmě oslaví v milovaných Hošticích, kde se bude dívat pánubohu do oken nebo do zelené přírody. Tak je známý režisér zřejmě nejvíce spokojený.

Celebrity - další články

Doporučujeme