Zemřel Ján Zákopčaník. Jeho slavný pozdrav “Slunce v duši” mu nakonec zakázali

24. června 2022·Celebrity·Redakce

Ján Zákopčaník. On-line rozhovor. Foto: Miroslav Rendl,Image: 221039297, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Zemřel legendární moderátor České televize Ján Zákopčaník (†63). Rodina na sociálních sítích oznámila, že hlasatel počasí zemřel ve středu 22. června, na vlastní přání se ale rozloučili bez smutečního obřadu. Informaci přinesl Blesk.cz.

Zákopčaníkovi jeho legendární pozdrav “Slunce v duši” nakonec zakázali. Ve vysílání ho musel přestat používat poté, co ji ve své reklamní kampani použil výrobce bylinného elixíru, vítěz ankety Rosnička se tak omylem dopouštěl skryté reklamy. V roce 1998 se také ohradil, když tvůrci pořadu České soda ve fotomontáži přidělali jeho hlavu na nahé mužské tělo.

Hlasatel z České televize zmizel z očí v roce 2005 a od té doby o sobě nedával moc vědět. „Ač jsem se nikdy nikam nevracel, po odchodu z médií jsem se vrátil do letecké meteorologie. Je to velmi obtížná práce plná adrenalinu,“ svěřil se Zákopčaník v roce 2015 v Českém rozhlase Dvojka. „Někdy je tolik práce, že není ani čas sníst si sušenku,“ přiznal.

Původně ale nechtěl být meteorologem, jako malý kluk chtěl být archeologem nebo pilotem. Popelářem prý ne, ty viděl v Praze.„Vždy jsem ale chtěl být velmi užitečný. Představoval jsem si, že budu vědec, že změním život mnoha lidem. Že mě budou všude znát a všude mě rádi uvidí, i třeba uprostřed oázy,“ zavzpomínal, a proto šel nakonec meteorologii studovat. S manželkou Jitkou měl dva syny a dceru.

Na svého bývalého kolegu dnes ve vysílání Frekvence 1 zavzpomínala moderátorka počasí České televize Alena Zárybnická:

Celebrity - další články

Doporučujeme