Zemřela moderátorská a rozhlasová legenda Kamila Moučková

25. listopadu 2020·Celebrity·Lenka Skrzeczkova

Moderátorka, hlasatelka Kamila Moučková (Foto: ČTK/Roman Vondrous)

Ve věku 92 let zemřela televizní a rozhlasová hlasatelka Kamila Moučková. Uvedla to v úterý na svém webu Česká televize (ČT). Moučková byla tváří protiokupačního vysílání v srpnu 1968, kdy statečně informovala až do vypnutí vysílačů o invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, i když na ni mířily samopaly sovětských vojáků.

Moučková nejdříve pracovala jako rozhlasová hlasatelka Českého rozhlasu. Následně přešla do Československé televize, kde se stala hlasatelkou a moderátorkou zpravodajských pořadů. Do historie se zapsala, jako první hlasatelka nově vzniklých Televizních novin, které se začaly vysílat 1. ledna 1957.

View this post on Instagram

A post shared by Objektiv_ČT (@objektiv_ct)

Za normalizace pak Moučková čelila perzekucím. Krátce pak ještě působila v dabingu, ale v roce 1970 ji Československá televize propustila. Do televize se mohla vrátit až v 90. letech po sametové revoluci. Spolupracovala především s Rádiem Svobodná Evropa a moderovala také pořad Objektiv.

„Její morální kvality se v plné míře prokázaly při Pražském jaru 1968 … Všichni dobře víme, jakým perzekucím byla pak díky své návazné protirežimní činnosti vystavena. Přes veškerý nátlak však nikdy od svých názorů neustoupila.“ uvedl profesor Jan Pirk při předávání Ceny Arnošta Lustiga  v roce 2013.  V tomtéž roce obdržela od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy.

Celebrity - další články

Doporučujeme