Zlaté Glóby znají své vítěze. Pro sošku si došla Blanchett i Spielberg, ostrouhala Wednesday i Avatar

11. ledna 2023·Celebrity·Redakce

Zlaté Glóby (Zdroj: Profimedia)

V noci z úterý na středu se v Beverly Hills v Kalifornii předávaly prestižní Zlaté Glóby, které jsou taková předzvěst Oscarů. Pro ceny si došel nejen režisér Steven Spielbegr, ale i herečka Cate Blanchett, Eddie Murphy nebo nadějný talent Austin Butler. Informaci přinesl Blesk.cz.

Zlatý Glóbus pro nejlepší filmové drama si odnesl za částečně autobiografický snímek Steven Spielberg. Snímek Fabelmanovi je volně založen na režisérově dětství a dospívání. Film v kategorii dramatu porazil i takové blockbustry jako je Top Gun: Maverick či druhý díl fantasy filmu Avatar: The Way of Water. Režisér byl také oceněn v kategorii režie. Cenu pro nejlepší muzikál či komedii si odnesl snímek Víly z Inisherinu, který měl také nejvíce nominací. Tu proměnil i Colin Farrell, který si ve zmiňovaném filmu zahrál.

V kategorii komedie se nejlepší herečkou stala Michelle Yeh s filmem Všechno, všude, najednou. Zlatý Glóbus za nejlepší mužský herecký výkon převzal talentovaný Austin Butler, který se loni perfektně zhostil zpěváka Elvise Presleyho. Mezi ženami byla vyznamenaná Cate Blanchett za roli ve snímku Tár. V něm ztvárnila dirigentku německého orchestru, která se musí potýkat se stereotypy v mužském prostředí. Ocenění za celoživotní dílo převzal herec Eddie Murphy.

O cenách rozhoduje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA), letos se zapojilo 96 členů a asi stovka nečlenů. V loňském roce řada hvězd a televizních studií vyhlášení bojkotovala kvůli nedostatečné diverzitě. Herci i studia Asociaci vytýkali, že málo zapojuje zástupce etnických menšin a HFPA musela řešit i údajný rasismus a korupci.

View this post on Instagram

A post shared by Entertainment Tonight (@entertainmenttonight)

Letos chtěla jasně ukázat, že se Zlaté Glóby změnili a díky tomu se vrátilo předávání zpět na obrazovky televize NBC. Večerem provázel americký komik Jerrod Carmichael a herec Sean Penn uvedl video s proslovem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

 

Celebrity - další články

Doporučujeme