Babicovy recepty: Albánské karbanátky * Banánový šlehačkový dortík

24. července 2016·Jídlo a pití·Luboš Procházka

V neděli opět do rádia Frekvence 1 dorazil Jirka Babica a učil posluchače vařit podle svých receptů! Najdete je po rozkliknutí odkazu.

ALBÁNSKÉ KARBANÁTKY Z JEHNĚČÍHO

Potřebujete:
* 600 g skopového masa
* 1 housku
* mléko
* 2 stroužky česneku
* mletý kmín
* 2 lžíce bílého vína
* 2 lžíce hladké mouky
* 40 g uzené slaniny
* olej
* pepř
* sůl

Maso s česnekem umeleme, přidáme v mléce namočenou a vyždímanou housku, pepř, sůl, mletý kmín, víno, mouku a vše spolu dobře zpracujeme. Na desce posypané moukou zformujeme karbanátky, které poklademe na rozehřátý grilovací rošt, potřeme olejem a grilujeme z každé strany 5 min. Slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme. Hotové karbanátky posypeme slaninou. Podáváme s bramborovou kaší, se špenátem nebo kapustou .

BANÁNOVÝ ŠLEHAČKOVÝ DORTÍK

Potřebujete:
* 7 vajec
* 1 šálek krystalového cukru
* špetku soli
* 1 šálek rozmačkaných banánů
* 4 celé banány
* půl šálku kukuřičné škrobové moučky
* 1 šálek posekaných (mletých) ořechů
* olej na vymazání
* mouku na vymazání a vysypání formy
* 1/2 l šlehačky

Z bílků vyšleháme sníh, přidáme špetku soli. Když je sníh tužší, přidáme cukr a šleháme do ztuhlosti, přidáme žloutky, prošleháme a vmícháme banány, kukuřičnou mouku a ořechy. Těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Ve předem vyhřáté troubě na 120 st. pečeme asi 1 hodinu. Dort vyjmeme a po půlhodině ji přikryjeme alobalem. Přikrytý dort odložíme na 12 hodin na chladné místo. Korpus plošně rozkrojíme na dvě poloviny. Na spodní část navrstvíme polovinu šlehačky, do které zatlačíme kolečka banánů. Přikryjeme druhou polovinou korpusu. Druhou polovinou šlehačky potřeme povrch celého dortu a ozdobíme kolečky banánů.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme