Babicovy recepty: Citronové kuře a meruňkový koláč

18. září 2016·Jídlo a pití·Redakce

Každý víkend vaří pro Frekvenci 1 populární kuchař Jirka Babica. Inspirujte se jeho recepty i vy a připravte si něco dobrého k obědu. Tentokrát si připravil citronové kuře a jako moučník meruňkový koláč.

CITRONOVÉ KUŘE
 
Budete potřebovat:

1 kuře 
1-2 stroužky česneku

čerstvý rozmarýn 
sůl

pepř

olivový olej

celý pepř

5 kuliček nového koření 

šťáva z 1 citronu 

Kuře střihneme přes prsa a roztáhneme. Osolíme, opepříme a vetřeme šťávu z jednoho citronu. Osmahneme na olivovém oleji, přidáme 1-2 celé stroužky česneku, rozmarýn, celý pepř a nové koření. Podlijeme vodou a pečeme v troubě na 160 st. asi 1 hodinu. Občas podlijeme. Troubu vypneme a kuře necháme půl hodiny dojít. Podáváme s hranolkami a listovým salátem.
 


MERUŇKOVÝ KOLÁČ

Budete pořebovat:
 
2 hrnky hrubé mouky
hrnek třtinového cukru  

1 vanilkový cukr 

1 kypřící prášek do pečiva 

hrnek rostlinného oleje

hrnek a půl  mléka 

3 lžíce jablečného octa

1 kg čerstvých  meruňek


Do misky si nasypeme mouku, cukr, vanilku a prášek do pečiva. Promícháme a přidáme mléko, olej a ocet. Pořádně promícháme, pokud se nám zdá být těsto velmi husté, můžeme přidat trochu mléka. Mělo by být takové, že se dá vylít na plech, ale ne řídké.
 
Vzniklé těsto vylijeme na plech, který jsme vyložili papírem na pečení. Na těsto poklademe omyté, vypeckované a rozpůlené meruňky, těsně vedle sebe. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů asi 30 minut.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme