Babicovy recepty: Dýňovo-kokosová polévka a květákové karbanátky

10. listopadu 2018·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Dýňovo-kokosová polévka

1 cibule
půl  dýně
4 mrkve
2 brambory
2 cm zázvoru
1 plechovka kokosového mléka
sůl pepř
mléko ,smetana

 

Nakrájíme cibuli a osmahneme dozlatova, přidáme nakrájené mrkve, dýni a brambory, zázvor. Osmahneme , ochutíme  solí a pepřem, zalijeme zeleninovým vývarem tolik, aby byla zelenina ponořená. Vmícháme thajskou curry pastu podle pálivosti. Přidáme kokosové mléko, přiklopíme a vaříme do měkka asi 15-20 minut. Když je zelenina měkká, rozmixujeme polévku a podle konzistence můžeme dolít mléko a zjemnit smetanou. Podle chuti dochutit. prostřednictvím zázvoru a thajské curry pasty má polévka skvělou chuť.

Květákové bramborové karbanátky

5 vařených brambor
sůl
půl květáku
1 stroužek česneku
1 kus čerstvého zázvoru (asi 3 cm)
1 lžička římského kmínu
1/2  lžičky koriandru a kurkuma
špetka chilli prášek
3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
2 lžíce čerstvý koriandr
sůl, pepř
olej na smažení

 

Uvaříme si oloupané brambory do měkka. Vyndáme a rozmačkáme. Do vody z brambor dáme vařit nakrájený květák na malé kousky, ale nerozvařit. Na pánvi na másle osmahneme semínka kmínu, přidáme česnek se zázvorem, vložíme zcezený květák a zprudka 3 minuty opékáme. Přidáme koriandr, kurkumu a chilli, lehce podlijeme vodou z brambor a necháme 5 minut na ohni odpařit. Stáhneme a necháme lehce vystydnout. Smícháme s mačkanými bramborami, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a přidáme koriandr. Pořádně promícháme, utvoříme 4 větší karbanátky a opékáme na pánvi na oleji z každé strany 5 minut.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme