Babicovy recepty: Glazírovaná vepřová panenka * Jablkovo-skořicový koláč

Také v neděli 16. října vaří Jirka Babica na rádiu Frekvence 1. Podívejte se na jeho recepty na glazírovanou vepřovou panenku a jablkovo-skořicový koláč.

GLAZÍROVANÁ VEPŘOVÁ PANENKA

Potřebujete:
* 1 vepřová panenka
* 2 větvičky rozmarýnu
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce medu, tekutého
* 2 lžíce sójové omáčky
* 2 bobkové listy
* hrnek pomerančové šťávy (nebo džus)
* pomerančovou kůru
* chilli vločky
* sůl a pepř
* máslo

Očištěnou panenku potřeme jemně nasekaným rozmarýnem a česnekem, zabalíme do fólie a necháme uležet asi hodinu v lednici.

Mezitím na másle rozpustíme med, sojovou omáčku, chilli vločky a přivedeme k varu. Zalijeme pomerančovou šťávou, přidáme bobkové listy, pomerančovou kůru a necháme 5 minut na mírném ohni provařit. Vytáhneme kůru a bobkové listy.

Panenku vyndáme a počkáme, až dosáhne pokojové teploty. Zbavíme ji folie a na malém ohni opékáme na másle ze všech stran. Trochu osolíme a opepříme. Postupně lžící poléváme marinádou. Panenku otáčíme a opékáme tak 20 minut.

Maso bude na konci potažené leskem. Omáčku můžeme rozmixovat. Podáváme s dušenou zeleninkou a mačkaným bramborem.

JABLKOVO-SKOŘIČOVÝ KOLÁČ

Potřebujete:
* 1 máslo
* hrnek cukru
* 4 vejce
* hrnek polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 1 lžíci skořice
* půl hrnku vlašských ořechů sekaných
* 4 velká jablka
* moučkový cukr
* citronovou šťávu

Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostičky a pokapeme trochou citronové šťávy.

Vyšleháme měkkčí máslo s cukrem, přidáme vejce jedno po druhém. Smícháme mouku se skořicí a práškem do pečiva a za stálého míchání přidáváme do vaječné směsi. Vmícháme jablka a ořechy .Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Pečeme v troubě na 180 st. 1 hodinu. Jablkový koláč vyndáme, necháme vychladit a posypeme práškovým cukrem.