Babicovy recepty: Houbová polévka se zelím a vepřové krokety s květákem

17. září 2016·Jídlo a pití·Redakce

Každý víkend vaří pro Frekvenci 1 populární kuchař Jirka Babica. Inspirujte se jeho recepty i vy a připravte si něco dobrého k obědu. Tentokrát si připravil houbovou polévku se zelím a vepřové krokety s květákem.

Houbová polévka se zelím

Připravte si:

5 brambor
2 cibule

2 lžíce hladké mouky 

hrnek kysaného zelí

1 lžička cukru

hrnek  čerstvých hub

máslo

lžička drceného kmínu

2 dl mléka

klobása

1 lžíce sladké papriky 

1 bobkový list

8 zrnek pepře

sůl

V hrnci na sádle osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, lžičku kmínu, zaprášíme moukou a utvoříme cibulovou jíšku. Přidáme lžíci papriky, promícháme a zalijeme 1,2 litrem horké vody. Vložíme brambory a houby nakrájené na kostičky. Dále vložíme bobkový list, 10 zrnek celého pepře a kvašené zelí .Osolíme, opepříme a vaříme do měkka. Nakonec vložíme opečené plátky pikantnější klobásy.

Vepřové krokety s květákem

Připravte si:

1  květák
200 gr mletého vepřového masa 

2 vejce

1 rohlik

2 lžíce hladké mouky

4 lžíce strouhanky

sůl

pepř

tuk na smažení


Květák očistíme, natrháme na růžičky, vložíme do vroucí slané vody a krátce povaříme. Housky nakrájíme a pokropíme vývarem z květáku, smícháme s mletým masem v míse . Přidáme sekaný květák, vejce, sůl, pepř a vše spolu promícháme. Z této směsi formujeme malé krokety, které klasicky obalíme v trojobalu a v rozpáleném tuku osmažíme. Podáváme s máslovými  bramborami.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme