BABICOVY RECEPTY: Hovězí pečeně na brusinkách a laskonky

Také během poslední říjnové neděle vaří Jirka Babica na rádiu Frekvence 1! Podívejte se na jeho recepty - tentokrát na hovězí pečeni na brusinkách a laskonky.

HOVĚZÍ PEČENĚ NA BRUSINKÁCH

Potřebujete:
– 1 kg hovězího masa zadního
– 100 g špeku
– 250 g divokých brusinek
– 2 cibule
– 2 mrkve
– 1 polévkovou lžíci divokého koření
– sůl a pepř
– 2 lžíce hořčice
– 0,5 litru zeleninového vývaru

Hovězí pečeni potřeme hořčicí. Koření pak na pečeni lépe drží. Maso osolíme a opepříme a posypeme divokým kořením. Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostky.

Maso opečeme zprudka na nakrájené mrkvi s cibulí. Pak zalijeme zeleninovým vývarem a maso vaříme po dobu 30 minut. Maso vezmeme z omáčky. Omáčku propasírujeme přes síto. Maso vložíme znovu do omáčky a přidáme brusinky. Dusíme dál do měkka.
Podáváme s bramborovým knedlíkem a kapustou.

LASKONKY

Potřebujete:
– 4 bílky
– 125 g krystalového cukru
– 100 g moučkového cukru
– 30 g kukuřičné moučky
– 200 g kokosové mouky
– 2 vejce
– 100 g krystalového cukru
– 2 PL kávy
– 250 g másla

Bílky vyšleháme na tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme krystalový cukr až do úplného zhoustnutí. Prosátý moučkový cukr s kukuřičnou moučkou zlehka zapracujeme do sněhu, aby v něm nezůstaly žádné hrudky. Nakonec vmícháme kokosovou rašpli.

Plech na pečení vyložíme pečícím papírem a pomocí formičky na laskonky natíráme sněhovou hmotu. Pečeme v troubě vyhřáté na 150° C 30 minut. Mezi dvířka trouby vsuneme vařečku, aby mezerou mohla unikat přebytečná pára.

Mezitím si uděláme krém: Vejce s cukrem vyšleháme nad párou dotuha. Máslo s instantní kávou utřeme do pěny a spojíme s vychladlou vaječnou masou.

Upečené laskonky spojíme krémem.