Babicovy recepty: Hovězí pečeně s nakládanými houbami a sladké skořicové trojúhelníky

Každý víkend pro vás máme jedinečné recepty, které pro rádio Frekvence 1 připravuje kuchař Jirka Babica. Na neděli připravil hovězí pečeni s nakládanými houbami a sladké skořicové trojúhelníky.

HOVĚZÍ PEČENĚ S NAKLÁDANÝMI HOUBAMI

zadní hovězí maso
špek
sůl, pepř
olej
4 cibule
mrkev
celer
petržel
celý pepř
nové koření
bobkový list
nakládané houby na kyselo
lžíce rajského protlaku
2 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky

Maso prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a na oleji opečeme ze všech stran. Poté ho vyjmeme, v hrnci si osmahneme petržel, mrkev a celer, veškeré koření, cibuli. Vše opékáme do tmava. Přidáme rajský protlak, zalijeme vodou, vložíme maso a 20 min. dusíme. Potom dáme na hodinu a čtvrt péci do trouby.

Omáčku propasírujeme, přidáme lák z hub, předem připravenou jíšku, opečený špek nakrájený na kostičky a nakrájené houby. Maso vrátíme zpět do omáčky a dle potřeby dochutíme. Podáváme s rýží.

SLADKÉ SKOŘICOVÉ TRJÚHELNÍKY

2 lžíce másla 
125g  tvarohu na strouhání
hrnek hladké  mouky 
2 vejce
sůl  

2 lžíce rumu
1 lžička sody bikarbona

olej

cukr vanilkový
cukr moučkový
cukr skořicový

2 lžíce másla smícháme s nastrouhaným  tvarohem. Zapracujeme hrnek  hladké mouky, 2 vajíčka . Dále přidáme špetku soli, 2 polévkové lžíce rumu, 1 čajovou lžičku jedlé sody. Vypracujeme těsto, které přikryjeme ubrouskem a necháme 2 hodiny odležet.
Těsto rozválíme a nakrájíme na trojúhelníky. Připravené trojúhelníky dáme smažit do oleje. Křupavé trojuhelníky položíme na papírový ubrousek, aby vysál přebytečný tuk. Smícháme vanilkový, moučkový a skořicový cukr, ve kterém trojuhelníky  obalíme.