Babicovy recepty: Kančí guláš a palačinky s tvarohem

3. března 2019·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Kančí guláš v černém pivu

1 kg kančí plec
1 stroužek česneku
1 lžíce mouka
300 ml černého piva
1 dcl červeného vína
100 g vlašských ořechů
1 bobkový list, tymián
lžíce másla
1 lžíce oleje
1 cibule velká
sůl pepř

Předehřejeme troubu na 140 ° C. Jemně nakrájíme česnek a cibuli na hrubo. Zahřejeme olej s polovinou másla v hrnci a zprudka maso opečeme. V případě potřeby opékáme maso v několika dávkách. Vyndáme z hrnce.
Přidáme zbývající máslo a necháme zpěnit. Vložíme cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme nakrájený česnek opečeme a vrátíme maso zpátky do hrnce. Zaprášíme moukou, promícháme, vložíme bobkový list, tymián a osolíme a opepříme. Vlašské ořechy přesekáme a přidáme k masu. Zalijeme pivem a vínem.
Zavaříme, přiklopíme, dáme do trouby na 3 hodiny. Po asi 3 hodinách by mělo být maso nádherně jemné a omáčka temná a silná. Příloha: šťouchané brambory,nebo gnocchi.

 

Zapečené palačinky s tvarohem

50 g másla
200 ml mléka
100 g mouky hladké
6 vajec
2 lžíce nastrouhaného slupky pomeranče
sůl
250 g tvaroh měkký
1 dcl mléka
4 lžíce cukru
2 lžíce rumové rozinky
máslo

Mouku smícháme s mlékem  dohladka, přidáme vejce, lžíci pomerančové kůry, rozpuštěné máslo a špetku soli a utvoříme těsto. Na másle na pánvi smažíme palačinky.

Smícháme žloutky s měkkým tvarohem, mlékem, cukrem, pomerančovou kůrou, namočenými rozinkami v rumu. Z bílků vyšleháme sníh a vmícháme do tvarohové směsi.
Palačinky naplníme tvarohem ,zabalíme a vložíme do vymazaného pekáče. Zbytkem tvarohové směsi palačinky potřeme a dáme do trouby na 200 st. na 20 minut zapéci.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme