Vyhledávání
Babicovy recepty: Kuře s jogurtovou marinádou a dýňová svačinka
DÝŇOVÁ SVAČINKA
1 Hokkaido dýně (asi 1 kg)
sůl, pepř
125 g prorostlé slaniny
1 lžíce másla
1 lžička rozmarýnu
2 stroužky česneku
muškátový oříšek
cukr
Dýni rozpůlíme, zbavíme jader a nakrájíme každou polovinu na 4 kusy. Dýňové kousky dáme na pečící papír na plech slupkou dolů. Osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na kostičky. Smícháme s máslem, nasekaným rozmarýnem, lisovaným česnekem, muškátovým oříškem a cukrem. Touto směsí naplníme kusy dýně. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů půl hodiny .
KUŘE S CIBULÍ, ČESNEKEM A JOGURTOVOU MARINÁDOU
1 kuře
slunečnicový olej
sůl, pepř
chilli
půl litru řeckého jogurtu
mletá paprika
oregano
majoránka
mletý kmín
citronová šťáva
2 str. česneku
15 malých nových brambor
5 čerstvých bílých špičatých paprik
4 větší cibule
plochá petrželka
Kuře naporcujeme, propícháme vidličkou nebo nožem a dáme do mísy. Polijeme slunečnicovým olejem, osolíme, opepříme a přilijeme šťávu z jednoho citronu. Přidáme chilli, mletou papriku, oregano, majoránku, mletý kmín a vše pořádně promícháme. Do mísy přidáme půl litru řeckého jogurtu a na jemno nakrájené 2 větší cibule a 2 stroužky česneku.
Na plech nalijeme trochu oleje a vložíme kuřecí čtvrtky.
Brambory omyjeme a osolíme. Papriky zbavíme jadřinců a překrájíme. 2 cibule oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Vše poklademe okolo masa. Dáme péci do trouby na 200 st. na 50 minut. Poté troubu vypneme a necháme 10 minut dojít.
Zbytek marinády zředíme vodou a průběžně při pečení podléváme. Vyndáme a posypeme překrájenou zelenou petrželkou.