Babicovy recepty: Kuře s jogurtovou marinádou a dýňová svačinka

DÝŇOVÁ SVAČINKA

1 Hokkaido dýně (asi 1 kg)
sůl, pepř
125 g prorostlé slaniny
1 lžíce másla
1 lžička rozmarýnu
2 stroužky česneku
muškátový oříšek
cukr

Dýni rozpůlíme, zbavíme jader a nakrájíme každou polovinu na 4 kusy. Dýňové kousky dáme na pečící papír na plech slupkou dolů.  Osolíme  a opepříme. Slaninu nakrájíme na  kostičky. Smícháme s máslem, nasekaným rozmarýnem, lisovaným česnekem, muškátovým oříškem a cukrem. Touto směsí naplníme kusy dýně. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů půl hodiny .

KUŘE S CIBULÍ, ČESNEKEM A JOGURTOVOU MARINÁDOU

1 kuře
slunečnicový olej
sůl, pepř
chilli
půl litru řeckého  jogurtu
mletá paprika
oregano
majoránka
mletý kmín
citronová šťáva
2 str. česneku
15  malých  nových brambor
5 čerstvých bílých  špičatých paprik
4 větší  cibule
plochá petrželka

Kuře naporcujeme, propícháme vidličkou nebo nožem  a dáme do mísy. Polijeme slunečnicovým olejem, osolíme, opepříme a přilijeme šťávu z jednoho citronu.  Přidáme chilli, mletou papriku, oregano, majoránku, mletý kmín a vše pořádně promícháme. Do mísy přidáme půl litru řeckého jogurtu a na jemno  nakrájené  2 větší cibule a 2 stroužky česneku.
Na plech nalijeme trochu oleje a vložíme kuřecí čtvrtky.

Brambory omyjeme a osolíme. Papriky zbavíme jadřinců a překrájíme. 2 cibule oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Vše poklademe okolo masa. Dáme péci do trouby na 200 st. na 50  minut. Poté troubu vypneme a necháme 10 minut dojít.
Zbytek marinády zředíme vodou a průběžně při pečení podléváme. Vyndáme a posypeme překrájenou zelenou petrželkou.